Remissvar till Finansdepartementet

Enskilda näringsidkare – översyn av skattereglerna (SOU 1997:178)

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över Enskilda näringsidkare – översyn av skattereglerna (SOU 1997:178). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR anser att det föreligger behov av förenklingsåtgärder vad gäller regelsystemet för beskattning av mindre enskilda näringsidkare, s.k. microföretag. Vid införandet av reglerna om räntefördelning och expansionsmedel uttalade Lagrådet att lagstiftningen låg nära gränsen för vad som kunde accepteras i fråga om komplexitet varför vikten av en uppföljning betonades.

Vid uppföljning har Skatteförvaltningen framfört kritik mot reglernas komplexitet samt har Riksskatteverket konstaterat att de minsta företagen inte tillämpar reglerna. Med denna bakgrund anser FAR att de förenklingsåtgärder som föreslås i betänkandet endast i begränsad utsträckning tillfredsställer behovet av förenklingsåtgärder för microföretagen. FARs grundinställning är att sådana företagare skall, utan specialkunskaper och anlitande av expertis, själva kunna fullgöra sin deklarationsplikt. FAR ifrågasätter om de föreslagna åtgärderna uppfyller detta mål. Samtidigt anser FAR att reglerna för neutral företagsbeskattning har haft stor betydelse för enskilda näringsidkare, särskilt sådana som är kapitalintensiva och lönsamma.

FARs ställningstagande till de enskilda förslagen avviker från betänkandet på följande punkter:

  • en modifierad kontantmetod bör övervägas för de minsta företagen (microföretagen)

  • den alternativa regeln vid restvärdemetoden bör omfatta alla företagsformer

  • byggnader och markanläggningar bör få skrivas av som om de innehafts hela anskaffningsåret

  • negativ räntefördelning bör slopas. Positiv räntefördelning bör gälla från första kronan.

Motivering

Redovisningsmetod för enskilda näringsidkare

Trots den argumentering som förs mot en modifierad kontantmetod anser FAR att en sådan redovisningsmetod ur förenklingssyfte bör övervägas som ett frivilligt alternativ för de allra minsta företagen (microföretagen) vad gäller redovisning i beskattningshänseende.

Restvärdemetod vid avskrivning av inventarier

FAR tillstyrker förslaget om komplettering med en alternativ regel medgivande en årlig avskrivning med 20 procent. FAR anser dock att den alternativa regeln skall få tillämpas i alla företagsformer dvs även aktiebolag.

I betänkandets förslag undantages aktiebolagen från den alternativa regeln eftersom det skulle ”innebära en utökad möjlighet att utdela obeskattade vinster”.

FAR har i remissvar till betänkandet Sambandet Redovisning – Beskattning (SOU 1995:43) ansett att det inte är ”önskvärt att skattelagstiftningen reglerar beräkningen av utdelningsbara medel”.

Byggnader och markanläggningar

Utredningen har övervägt om byggnader och markanläggningar bör få skrivas av som om de innehafts hela anskaffningsåret oavsett när under året som anskaffningen har gjorts. FAR anser att en sådan regel bör införas. Den förenklingsåtgärd detta skulle medföra avser inte i huvudsak själva deklarationsförfarandet utan mer undvikande av diskussioner om när anläggningarna färdigställts.

Räntefördelning och expansionsmedel

De två lagar som reglerar dessa bestämmelser tillhör de mer komplexa inom skattelagstiftningen. Utredningens förslag att höja gränsbeloppet vid räntefördelning till 100 tkr medför visserligen att färre skattskyldiga kommer att omfattas av lagen men innebär i sig inte någon förenkling.

FAR anser att reglerna om negativ räntefördelning antingen förenklas genom införande av schabloniserade underlag eller helt avskaffas.

Vad gäller positiv räntefördelning anser FAR att reglerna, trots komplexiteten, kan behållas eftersom tillämpningen är frivillig. Något gränsbelopp anses dock ej motiverat. Positiv räntefördelning bör kunna ske från ”första kronan”.

Reglerna om expansionsmedel är frivilliga och kan därför accepteras även om komplexiteten kan medföra rättsförluster för enskilda skattskyldiga.

Uttalandet har avgivits av FARs skattekommitté

Remissvar till Finansdepartementet

Beskattning av personaloptioner (Ds 1997:83)

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över Beskattning av personaloptioner (Ds 1997:83). FAR får med anledning härav anföra följande.

FARs ställningstagande

FAR tillstyrker förslaget. Samtidigt anser FAR att en legal definition på ”option” är önskvärd.

Motivering

FAR anser att nuvarande regelsystem är svårtolkat och i många fall ger högst otillfredsställande utfall. Reglerna har dessutom förorsakat en rad skatteprocesser, dock utan att rättsläget kunnat klarläggas på ett tillfredsställande sätt. FAR välkomnar det förtydligande som förslaget innebär.

FAR saknar emellertid en beskrivning av vad som kännetecknar en option eller ett värdepapper i stort. Det föreliggande förslaget ger endast besked att s k personaloptioner inte utgör värdepapper med hänsyn till de villkor som uppställs.

Uttalandet har avgivits av FARs skattekommitté

Remissvar till Finansdepartementet

Branschsanering – och andra metoder mot ekobrott (SOU 1997:111)

* Föreningen Auktoriserade Revisorer FAR har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Branschsanering – och andra metoder mot ekobrott (SOU 1997:111). FAR får med anledning härav anföra följande.

Avgränsning

Betänkandet redovisar förslag till olika metoder att komma tillrätta med den ekonomiska brottsligheten. De metoder som redovisas avses främst ha effekt på skatteundandragande och bokföringsbrott och berör de flesta departements ansvarsområden. FAR lämnar här endast synpunkter på de metoder som berör skatte- och redovisnings/kontrollfrågor. Det i tilläggsdirektiv erhållna uppdraget att utreda vissa frågor om offentlig upphandling behandlas inte.

Sammanfattning

Med hänvisning till nedanstående motiveringar kan FARs synpunkter på de åtgärder som föreslås och som berör FARs bevakningsområden sammanfattas enligt följande:

  • införande av licensavgifter – avstyrkes

  • krav på kassaregistrering – avstyrkes

  • återbetalning av alkoholskatt – tillstyrkes

  • skärpning av krav på F-skatt – avstyrkes

  • skatteavdrag från ersättning till underentreprenör – avstyrkes

  • permanentande av skattereduktion – tillstyrkes

  • utredning om ”singelföretag” – tillstyrkes

  • månatlig redovisning av skatter – tillstyrkes

Kontantbranscherna

För kontantbranscherna lämnas dels generella förslag dels branschspecifika förslag. De generella förslagen avser införande av licensavgifter samt krav på kassaregister.

Licensavgifter har presenterats i delbetänkandet Licensavgift – en principskiss. FAR har i sitt remissvar över detta betänkande avstyrkt förslaget. FARs ställningstagande kvarstår med den motivering som lämnades i remissvaret.

Utredningen föreslår att ett nytt brott, kassaregisterbrott, införs i brottsbalken. FAR avstyrker detta förslag.

Kontanthandel med eller utan handskrivna kvitton kommer genom förslaget att kriminaliseras. Denna typ av handel har varit det naturliga beteendet i tusentals år och kriminaliseringen får därför antas stå i strid med det allmänna rättsmedvetandet.

Det kan, i vissa fall, finnas skäl att kriminalisera visst beteende trots att det strider mot det allmänna rättsmedvetandet för att genomföra samhällsförändringar. En förutsättning för detta bör i så fall vara att samhället har resurser som tillser att lagarna efterlevs. FAR anser därför att en grundlig konsekvensutredning av den föreslagna kriminaliseringen borde genomförts. Det hade t.ex. varit värdefullt om utredningen dels gjort en uppskattning av antalet förväntade kassaregisterbrott, dels hur den nya kriminaliteten skall bekämpas. Dessutom borde de förväntade samhällskostnaderna för denna brottsbekämpning, lagföring och kriminalvård redovisats.

Bakgrunden till det föreslagna nya brottet är, enligt utredningen, att förhindra skatteundandragande. Trots detta är det definierat som ett oaktsamhetsbrott, vilket innebär att brottet är fullbordat även om inget uppsåt att undanhålla skatt har förelegat. FAR anser inte att det finns skäl att kriminalisera oaktsamhet vid hantering av kassaregister utan uppsåt att undandraga skatt. Uppsåtliga åtgärder att undandraga skatt är redan kriminaliserade i Skattebrottslagen.

Av de branschspecifika förslag som fastställs berör endast ett FARs bevakningsområden nämligen återbetalning av alkoholskatt för restauranger med serveringstillstånd. FAR anser att metoder som medför incitament att göra rätt för sig är lämpliga åtgärder för att på ett effektivt sätt påverka beteenden och tillstyrker förslaget.

Entreprenadbranscherna

För dessa branscher föreslås att en skärpning avseende kraven för att få F-skattsedel. Sådan skall endast utfärdas om myndigheten har ”skälig anledning” att anta att sökande kommer att fullgöra sina skyldigheter. FAR anser att en sådan subjektiv bedömning kan leda till godtycke och därmed olika behandling hos skilda myndigheter. Dessutom motverkar förslaget underlättandet av nyföretagande. Av dessa anledningar avstyrker FAR detta förslag.

Vidare föreslås att skatteavdrag skall göras från ersättning till underentreprenörer. FAR avstyrker detta förslag med motiveringen att det principiellt är fel att överlåta samhällets kontrollansvar på företagen.

Konsumentsektorn

Skattereduktion för utgifter för reparation av småhus och bostadsrätter föreslås permanentas. FAR anser att denna typ av incitament är en effektiv åtgärd och tillstyrker förslaget.

Om samhällsekonomiskt utrymme finns skulle metoden kunna utvecklas till ett mycket effektivt sätt att åtgärda skatteundandragande genom att exempelvis öka beloppsbegränsningen vid skattereduktion för byggnadsarbeten samt utöka området till att omfatta även andra branscher där skatteundandragande kan befaras förekomma (såsom bilverkstäder).

Vidare föreslås en ny förenklad företagsform ”singelföretag”. FAR tillstyrker att förslaget vidareutreds och att ett regelsystem tas fram.

Generella förslag

Skattemyndigheten föreslås rätt att begära att månatlig redovisning skall ske avseende för vilka arbetstagare innehållen preliminärskatt och arbetsgivaravgifter betalas. FAR tillstyrker detta förslag.

Uttalandet har avgivits av FARs skattekommitté