Ganska snart efter det att Margareta Damberg, biträdande generalsekreterare och chef för FAR Förlag, kom till FAR 1977 började hon utveckla sin idé:

Att samla det mesta av informationen i alla dessa pärmar som hon och andra revisorer hade i hyllor och portföljer i ett lätthanterligt kompendium.

– I början gjorde jag det mesta själv, berättar hon. Det var mycket klippa och klistra.

Och det syns. På den första utgåvans drygt 300 sidor finns allt från skrivmaskinsstil till avfotograferade SFS. Skillnaden är stor mot dagens närmare tusen sidor med enhetlig typografi, tumgrepp, sökordsregister och innehållsförteckningar per avdelning.

Den första Samlingsvolymen kostade 25 kronor, som utgivare stod Auktoriserade Revisorers Serviceaktiebolag.

– Men jag insåg snart värdet av att marknadsföra boken med FARs namn och redan 1981 blev den ”FARs samlingsvolym”. Och nu är det väl snarare så att Samlingsvolymen har bidragit till att göra FARs namn känt långt utanför de egna leden.

Idag är den en storsäljare bland fackböcker i Sverige med en upplaga på omkring 35 000 exemplar. Den blev tillsammans med FARs engelska ordbok också upphovet till FAR Förlag.

– Det känns väldigt roligt att en idé man fick för 20 år sedan haft en sådan oerhörd genomslagskraft, säger Margareta Damberg.

Och hon lovar att 1999 blir omslaget blått och gult som vanligt. En klassiker ska man känna igen. Även om den naturligtvis också ska fortsätta att utvecklas.

Bengt Holmquist