När balans i februari skrev om nya formuleringar i regel 8 reagerade Revisorsnämnden snabbt. RN skrev till alla kvalificerade revisorer och meddelade att man för närvarande inte ansåg det förenligt med god revisorssed att ha resultatbaserade arvoden för några tjänster.

En arbetsgrupp från FAR träffar nu RN för fortsatt diskussion (se sid. 50).

När det gäller kvalitetssäkringen har FAR skrivit till Närings- och handelsdepartementet att RN inte beaktat FARs och SRS interna kvalitetsarbete när man redovisade ett uppdrag att rapportera det RN gjort i sin uppsökande verksamhet. (FAR INFO 7/98). RN å sin sida tycker att FAR borde ha stämt av sitt svar till FEE:s rapport om europeisk kvalitetskontroll med myndigheten.

Parterna verkar alltså inte helt överens. Pågår en dragkamp om god revisorssed och annat i gråzonen mellan det som klart är myndighetens område och det som branschens?

– Nej, det vore att göra en höna av en fjäder, säger kanslichef Christer Lefrell på RN. Nu träffas vi om regel 8 och branschföreträdare får tillfälle att närmare utveckla argumenten för en regeländring. Sedan får vi se om det finns anledning att ändra vårt ställningstagande.

En enad bransch avvaktar fortsättningen, på sina håll möjligen med någon skepsis. Balans lär få anledning att återkomma utförligare till frågan om vem som bestämmer vad.

Bengt Holmquist