Mikael Fredstrand specialiserar sig sedan tre år tillbaka på New Age-företagare. New Age i betydelsen alternativmedicin är ett område som intresserat honom i många år. I rörelsens största annonstidning lanserar han sig som revisor. Mikael Fredstrand tror att New Age-marknaden kommer att fortsätta växa de närmaste åren, kanske explodera. Då vill han vara etablerad.

– Än så länge har jag bara mellan 20 och 30 klienter med koppling till New Age, säger han. Men det blir fler och fler.

Mikael Fredstrand är 36 år och har jobbat som revisor i tio år. Iförd slips och kavaj tar han emot på SET Revisionsbyrå i Stockholm. Vi visas in i ett rum med lila fåtöljer och akvareller på väggarna där vi är långt från buddhabilder, trumresor och tibetansk strupsång.

En nisch för revisorn

Mikael Fredstrand tror mycket på New Age-företagare som nisch för sina tjänster. Han menar att det finns en stor efterfrågan på alternativa metoder i samhället, vilket kommer att göra att marknaden växer. För bara några år sedan betraktades i dag vedertagna behandlingsformer som chiropraktik och naprapati som alternativa.

– Det skolmedicinen oftast har att erbjuda är piller som behandlar symtomen men inte går till roten med problemen. Jag tror att fler och fler människor upptäcker att alternativa metoder får dem att må bättre, både psykiskt och fysiskt.

Han drar en parallell för att beskriva hur framtiden kan te sig.

– I början fanns det ingen stor marknad för mobiltelefoner, men nu har marknaden fullkomligt exploderat. Den som är först på plan gör de största vinsterna. Klienter som växer behöver mycket hjälp och är också villiga att betala. När New Age-marknaden öppnas ordentligt om några år gäller det att vara etablerad.

Han tror knappast att det finns fler revisorskolleger som systematiskt sysslar med alternativrörelsens entreprenörer. Det är förmodligen lite för udda. Men i de lugnaste vattnen kan det dyka upp bra och intressanta klienter.

– Än så länge är 80 % av alla New Age-företag små, säger Mikael Fredstrand. De existerar i form av enskilda firmor och handelsbolag. Det är först vid en omsättning på minst två, trehundra tusen det är lönt att bilda aktiebolag.

Simmat med delfiner

Mikael Fredstrand är faktiskt en revisor som gjort egna nyandliga erfarenheter.

– Jag känner till området och därför är det lättare för New Age-entreprenörer att vända sig till mig. Jag förstår vad de talar om. Många andra skulle bara tycka att deras affärsidé låter konstig.

Mikael Fredstrand har varit på bröllopsresa till Hawaii där han simmade med vilda delfiner. Många forskare studerar delfiners helande inverkan på människor. Själv kan han bara konstatera att delfiner har en fantastisk förmåga att sprida glädje, lugn och harmoni.

I USA – som ofta ligger ett par decennier före Europa på sådana här områden – ordnas resor speciellt för stressade affärsmän som genom att simma med vilda delfiner sägs öka sin kreativitet, få ny energi och bli lugna och harmoniska.

Ett exempel på att gränsen mellan New Age och det vedertagna hela tiden flyttas.

– Att jag började intressera mig för New Age överhuvudtaget berodde på att jag för många år sedan hade svårt att koncentrera mig och ofta kände mig otroligt stressad. Jag lärde mig då att meditera – ett annat ord för avslappning – och det gjorde en stor skillnad.

– Kroppen är som en dator utan instruktionsbok och det är inte alltid lätt att hitta rätt. Meditation ökar prestationsförmågan inom alla områden, förbättrar hälsan och gör att man kan ha fler bollar i luften samtidigt. Golfare på elitnivå är exempelvis en grupp som länge insett vikten av mental träning och meditation.

Dåliga skattekunskaper

Ofta, i synnerhet när han har haft en annons inne i alternativtidningen Energivågen, ringer New Age-företagare och vill ha råd om hur de skall göra i olika situationer. De vill ha reda på om deras affärsidé är lönsam eller ej. Många har dåliga kunskaper när det gäller skattesystemet – ett regelverk som företagarna förutsätts kunna men som till och med experterna har svårt att tolka.

– En del inser inte att om de tjänar exempelvis 300 kronor i timmen inklusive moms så blir det bara drygt 100 kronor kvar efter alla skatter. De måste redan från början ha rätt timpris.

Många tror också att de kan undgå skatt om de driver sin verksamhet via en stiftelse och eller ideell förening, vilket är en missuppfattning.

– Det enda som är skattefritt nuförtiden är att ta semester, säger Mikael Fredstrand ironiskt.

New Age-företagarens framväxt

Mikael Fredstrand skissar hur en typisk New Age-företagares utveckling kan te sig.

– Det börjar oftast med att den intresserade går en utbildning och lär sig en behandlingsteknik. Han eller hon börjar utöva den i en mindre krets av nära vänner och bekanta och utvecklar med tiden en god färdighet.

Efterhand utvidgas kretsen till att betalande kunder och entreprenören går in i vad Mikael Fredstrand kallar terapeutstadiet.

– Ännu går det inte att tjäna några större pengar. Kunderna är oftast för få och kommer oregelbundet även om timpriset kanske är 400 kronor. Utövaren får efterhand mer självförtroende och kan börja hålla kurser för andra.

– Det är i detta stadium som det finns goda möjligheter att få FARt på affärsverksamheten, säger Mikael Fredstrand. En helgkurs med ett 20-tal elever à 2 000 kronor ger en bra lönsamhet.

Av de New Age-företag som verkar i Sverige tror Fredstrand att Axelsons gymnastiska institut är det största. En gång i tiden började också den verksamheten i en liten skala, men har haft tid på sig att växa.

Kunden är kvinna

Majoriteten av Mikael Fredstrands kunder är kvinnor. Det har han funderat över. Han anser att kvinnor har ett bättre utvecklat sinne för den andliga dimensionen.

– Kvinnor använder mer av höger hjärnhalva. Den del som styr kreativitet, intuition och känsloliv. Det är därför kvinnor ofta är före sin tid, de har lättare för att gå utanför det logiska och vedertagna, menar Mikael Fredstrand.

Svarta pengar

Kurser och behandlingar betalas kontant av privatpersoner som sällan är intresserade av kvitton då det ändå inte går att dra av. Mikael Fredstrand tror att en och annan av småföretagarna smiter från skatt.

– Det finns säkert fiffel. De små företagarna tycker kanske inte att det är lönt att uppge mindre summor för skattemyndigheten. I alla branscher där man kan ta emot kontanta pengar från privatpersoner blir en del av dessa pengar svarta. Det blir dock annorlunda om exempelvis en massör konsulteras av ett företag – för att behandla sekreterarnas ryggar – eftersom massören då skickar en faktura betalningen sker via bank.

Om en alternativ massör konsulteras av ett större företag för att behandla tio sekreterare blir det förstås svårare att fuska och en faktura måste skrivas ut.

– De som kommer till mig har dock ambitionen att ha ordning på sina papper och följa de lagar som finns. För mig är det roligt att något kunna bidra till att dessa entreprenörer kan förverkliga sina idéer på ett lönsamt sätt.

Leif Lundström och Johannes Mårlöv

New Age är ett samlingsbegrepp för en mängd olika saker: alternativ terapi, UFO-tro, healing, meditation, yoga m.m. Den amerikanske religionshistorikern Gordon Melton föreslår år 1971 som New Age-rörelsens födelseår.

Då bildades nämligen det första amerikanska nätverk som tog till sig termen New Age.

Begreppet myntades dock redan på 20-talet och syftar på inträdet i Vattumannens tidsålder med en ljusnande framtid och ett bejakande av mänsklighetens andliga sidor.

De nyreligiösa idéerna har kommit till Sverige i vågor, främst från USA men i grunden kommer det mesta från österlandet.

Madame Blavatsky grundade teosofin på 1800-talet och kan i den meningen sägas vara den som drog i gång New Age-tankarna i västerlandet. Hennes lära är influerad av österländsk och egyptisk mystik uppblandad med egna tolkningar.

1875 fick teosofiska samfundet sin första förgrening i Sverige.

År 1964 började tidskriften Sökaren ges ut i Sverige. Den hade ett intresseför parapsykologi och icke-kristen andlighet. Sökaren tog in en artikel om New Age 1972.

I USA spelade hippierörelsen och den psykedeliska rörelsen en stor roll för New Age:s framväxt. När New Age som begrepp utkristalliserades i USA dröjde det inte länge förrän också Sverige nåddes av rörelsen i större utsträckning.

Alternativ medicin blir allt vanligare i dagens Sverige och akupunktur används på sina håll i den traditionella vården.

Företag som SE-banken och Telia skickar sina chefer på kurser med New Age-inslag.

Religionshistorikern Olav Hammer skriver i sin bok På spaning efter helheten, att New Age har gått om kristendomen som den största religionen i Sverige.