IASC har antagit en rekommendation som anger hur företag skall informera om beslut att sälja eller avveckla en verksamhet. Rekommendationen behandlar enbart informationsgivningen. Frågor om värdering och när en verksamhet skall anses såld behandlas i andra rekommendationer.

Syftet med rekommendationen är att särskilja de verksamheter som avvecklats från de som finns kvar. En sådan uppdelning underlättar prognoser. Uppdelningen skall göras, inte bara för den period under vilken avvecklingen skett, utan också i flerårsjämförelser. Företagets historia skall alltså skrivas om. Vidare gäller att uppdelningen skall göras såväl för resultaträkningen som för balansräkningen och finansieringsanalysen.

En avvecklad verksamhet definieras som en väsentlig del av företaget, antingen produktmässigt eller geografiskt. En rörelsegren som uppfyller kraven att särredovisas är alltid en sådan väsentlig del. Även delar av en rörelsegren kan emellertid vara en discontinued operation förutsatt bland annat att det är möjligt att särskilja resultat och nettotillgångar.

Information om en avveckling skall lämnas när företagets styrelse fattat beslut om avveckling och när detta beslut offentliggjorts. Även om beslutet offentliggörs först efter bokslutsdagen men innan redovisningen slutligt fastställts skall dock årsredovisningen upprättas som om beslutet offentliggjorts före årsskiftet.

Den information som skall lämnas i årsredovisningen omfattar

  • en beskrivning av den verksamhet som avvecklats,

  • när avvecklingen planeras vara slutgiltigt genomförd,

  • det bokförda värdet av de tillgångar och skulder som ingår i den avvecklade verksamheten,

  • intäkter, kostnader, vinst före skatt samt den skatt som kan anses hänförlig till verksamheten,

  • efter att avvecklingen genomförts, den vinst eller förlust som uppkommit,

  • verksamhetens kassaflöde fördelat på rörelsen, investering och finansiering,

  • om den slutliga avvecklingen dröjer, en redogörelse för hur arbetet med avvecklingen framskrider.

Informationen kan lämnas antingen i de primära räkenskapshandlingarna eller i not. I rekommendationen lämnas exempel på hur resultat- och balansräkning etc. kan utformas.

Rolf Rundfelt