Institutet för revisorsutbildning IREV (se f.ö. presentation på sidan 23 i detta nummer) har tagit hem uppdraget att vidareutbilda statliga revisorer i revision och redovisning. Det var i slutet av april som det stod klart att Riksrevisionsverket, RRV, hade valt IREVs anbud.

Verksamheten fick sedan en verklig rivstart eftersom de första kursavsnitten avverkades redan i början av juni och fortsättning följde en vecka senare.

Att RRV handlar upp utbildning beror på att man vill ge denna en mer systematisk och kontinuerlig inriktning, bl.a. mot bakgrund av att verket har fattat ett principbeslut om att införa en möjlighet till certifiering av statliga revisorer. Och det vill man göra både för att kvalitetsäkra och för att öka trovärdigheten.

FAR och Revisorsnämnden

RRV har kontaktat både FAR och Revisorsnämnden om den kommande certifieringen och en avsikt är att de statliga revisorerna i tillämpliga avsnitt ska ha likadan kompetens som de privata. Utbildningen ska alltså i de för staten relevanta delarna motsvara vad som krävs för att klara RNs prov.

– Det är värt att notera att stora delar av utbildningsbehovet för revisorer är gemensamma för den statliga och den privata sfären p.g.a. likheten i revisionsmetoder och redovisningsprinciper, kommenterade auktor revisor Filip Cassel vid RRV i FAR INFO den 14 april apropå upphandlingen.

Skillnaderna

Han betonade dock att det också finns skillnader: anslagsredovisning, resultatredovisning för myndigheter och hela det konstitutionella regelverket.

I sin offert föreslog IREV att det skulle inrättas ett utbildningsråd som skulle ta ett övergripande ansvar för att utbildningen genomförs i överensstämmelse med det av RRV uppsatta målet. Till ”sina” medlemmar i rådet utsåg man två auktoriserade revisorer med erfarenhet både av utbildning och gemensamma uppdrag med staten:

Dan Brännström, Ernst & Young i Göteborg, ledamot av FARs Utbildningskommitté och provkonstruktör för FAR och RN.

Leif Lundfors, Deloitte & Touche i Stockholm, tidigare både FAR-ordförande (1994–96) och ordförande i Utbildningskommittén, nu censor vid avläggandet av revisorsexamen.

Som lärare fungerar en lång rad auktoriserade revisorer och experter från FAR-byråerna, de flesta har tidigare erfarenhet av utbildning i IREV.

De kursavsnitt som redan hållits omfattade Revisionsmetodik I och Redovisning och Revision I. Andra ämnen under första utbildningsåret är Förvaltningskunskap och Ekonomistyrning, kurser som är mer specifika för den statliga verksamheten – och där lärarna alltså inte kommer från IREV. Undervisningsgrupperna är på ca 25 personer, anställda vid RRV:s enhet statlig revision.

Kan bli mera

I den första omgången gäller det en tvåårig utbildning med möjlighet till förlängning. Eftersom det betydligt fler personer än de som nu går kursen som är sysselsatta med statlig revision kan denna nya utbildning på sikt komma att omfatta hundratals elever.

– Det här är en stor och viktig sak för oss, säger Anders Lundberg, VD på IREV. Och vi är mycket nöjda och stolta över att vi, tillsammans med våra samarbetspartners i SRS och FAR, kunde ta hem det här uppdraget.