Den 11–12 maj genomförde europeiska kommissionens DG XV ett sammanträde med sin nya kommitté för revisionsfrågor.

Alla EU- och EES-länder var representerade. I Sverige hade det förts en diskussion om professionens medverkan, men sedan det klarlagts att kommissionen ville ha revisorsinslag i de nationella delegationerna inbjöds FAR att medverka. Den svenska delegationen bestod därför av Staffan Lind från Justitiedepartementet, Christer Lefrell från Revisorsnämnden och Björn Markland som teknisk rådgivare från FAR.

På dagordningen för det första mötet stod kvalitetskontrollen i revisorsbranschen. Underlaget utgjordes av en utredning som FEE genomfört och som refererades i förra numret av Balans. Utredningen togs emot mycket positivt, och nästa steg blir att kommissionen skall ge ut en egen rapport, baserad på FEE-rapporten men kompletterad med en närmare beskrivning av hur medlemsstaterna lever upp till sin skyldighet att ta det yttersta ansvaret för tillsynen. ”Monitored self-regulation” är ett nyckelord i Bryssel just nu. FEE kommer för sin del att inbjuda till ett avstämningsmöte i höst med dem som i praktiken ansvarar för kvalitetskontrollen i medlemsstaterna. För svensk del kommer inbjudan till det mötet att sändas till FAR, SRS och Revisorsnämnden.

Alla de närvarande delegationerna instämde i den synpunkt som mötesledaren, Karel van Hulle från DG XV, framförde, nämligen att det måste finnas en kvalitetskontroll och att den måste utföras av professionen. Det rådde likaledes enighet om att personer som inte tillhör professionen måste delta i utvärderingen av kontrollresultaten. Ett starkt önskemål som framfördes från flera håll var att kvalitetskontrollen i EU-länderna på sikt skulle utformas så att den kan jämföras över landsgränserna.

Björn Markland