Nämnden fungerar som FARs valberedning. Dessutom är den det organ som har till uppgift att vara överinstans i ärenden där styrelsen har uteslutit en ledamot ur FAR.

Ordförande i Nämnden, som har sju ledamöter och sju suppleanter, är Jan Eriksson (SET, Stockholm).

Nämnden nominerar ledamöter inte bara till styrelsen, utan även till den relativt nyinrättade Kvalitetsnämnden.

Det var FARs årsstämma 1996 och en extrastämma i februari 1997 som beslutade om de nya regler som trädde i kraft i mars 1997. Bestämmelserna innebär – mycket kort sammanfattat – att en ledamot vart femte år ska kunna visa att han eller hon tillhör en byrå som under den gångna perioden genomgått kvalitetskontroll.

Kvalitetsnämnden, som sorterar direkt under stämman, ska leda och övervaka kontrollen. Ordförande är Bo Ribers (KPMG Bohlins, Stockholm) och verksamheten har hittills huvudsakligen befunnit sig i ett uppbyggnadsskede.

En annan nämnd försvann däremot under 1997. Samtidigt som Kvalitetsnämnden fick sina stadgar slutade FARs Disciplinnämnd att ta emot nya ärenden. Däremot fortsatte man att handlägga de frågor man redan tagit emot och verksamheten upphörde inte förrän i juni 1997.

Att Disciplinnämnden – som inrättades 1985 – upphörde berodde på olägenheterna med den dubbla tillsynen, både från föreningen och från tillsynsmyndigheten. I samband med inrättandet av Revisorsnämnden ansågs också myndigheterna ha fått ökad kompetens vad gäller revisionsfrågorna.

Bengt Holmquist