Göran Tidström, auktor revisor hos Öhrlings PricewaterhouseCoopers talade om effekter av euro på svensk redovisning och revision på Finforum i sin egenskap av vicepresident i den europeiska revisorsorganisationen FEE, som just kommit med ett Discussion Paper. (Se även notis på sidan 6.)

Han menade att det inom EMU förmodligen går mot större andel obligationer och aktier och mindre av enkla banktillgångar, en utveckling åt det ”amerikanska” hållet. Det ställer krav på ledning, redovisning och revision.

Han poängterade också att ”redovisning är ett av de mest politiska områden man kan tänka sig” – något som försvårar skenbart enkla beslut.

Så använder de flesta av de 30 största tyska företagen US GAAP. Och man insisterar på att fortsätta med det. När det gäller att redovisa i euro 1999 så går det inte i Grekland och Sverige.

Han avslutade med några visioner:

Genombrott för IAS; ett RR som översätter; revisorer som kan IAS och europeisk kontroll av redovisningens kvalitet.

– Problem? undrade Peter Malmqvist.

– Storföretag som inte följer direktiven; vissa länder vill inte ha ett europeiskt kontrollorgan och att tyska storföretag vill redovisa enligt US GAAP, svarade Tidström.

Bengt Holmquist och Åsa Johansson