Knut Rodhe var mycket känd och uppskattad av ekonomer, inte minst revisorer. Hans mästerliga, flitigt uppdaterade lärobok om aktiebolagsrätt har vanligtvis funnits i revisorernas ”verktygslåda” tillsammans med FARs samlingsvolym. Hans många Balansartiklar välkomnades och studerades noggrant. Knut Rodhes långa, framgångsrika verksamhet vid Handelshögskolan i Stockholm präglades av en mycket medveten ambition att på ett naturligt sätt söka samordna rättsvetenskapen med de ekonomiska ämnena. Han var angelägen att söka förstå företagsekonomiska synsätt och perspektiv.

I mitten av 50-talet läste han och gav värdefulla synpunkter på manus till min licentiatavhandling om metoder för företagsvärdering. I Balans nr 6/85 publicerade vi tillsammans ”En lektion i företagsvärdering”. Den var huvudsakligen den skiljedom, som skiljenämnden med Knut Rodhe som ordförande hade avgett i tvisten mellan Södra Skogsägarna och Staten. Han var mycket anlitad som skiljedomare, vilket är föga förvånande. Integritet kombinerad med förmåga att lyssna, analysera och samarbeta är värdefulla egenskaper i skiljenämndsarbete. Knut Rodhe var också mycket uppskattad som föreläsare i vidareutbildningskurser. Utan manus och utan hjälp av moderna pedagogiska hjälpmedel kunde han ge en glasklar, väldisponerad och tryckfärdig framställning om minoritetsskydd eller andra intresseväckande ”matnyttiga” ämnen. Det är många ekonomer som under årens lopp haft förmånen av olika former av kontakter med en unikt begåvad lärare och forskare, som förenade självklar auktoritet, tankens skärpa och ordets precision med pliktkänsla, prestigelöshet, varm vänlighet och mänsklig omtanke.

Sven-Erik Johansson

Professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm

Knut Rodhe var född i Borås 1909. Han blev fil. kand. i Uppsala 1932 och jur.dr där 1941. Åren 1944–70 var han professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Stockholm. 1970–76 var han professor i krediträtt och dessutom var han rektor för Handelshögskolan 1957–63 och 1969–70.