Samarbetsgruppen FAR-DR-IRF (där DF står för Dataföreningen och IRF för Internrevisorernas förening) har kommit med sin rapport nr 13. Gruppen har som syfte att belysa frågor kring effektivitet och säkerhet vid elektronisk ärendehantering av redovisningstransaktioner.

Den här skriften behandlar säkerhets- och redovisningsaspekter vid implementering och drift av elektroniska ärendehanteringssystem. Rapporten har begränsats till att avse elektroniska dokument som faller inom bokföringslagens regler för verifikationshantering och redovisning. Samarbetsgruppens syfte har varit att sammanställa ett praktiskt hjälpmedel för företagsledning och projektledare. Författare har varit Ove Arvidsson och Lars Dykert.

Rapporten pekar på att nya hot och risker uppstår jämfört med traditionell pappersbaserad ärendehantering. I rapporten går man t.ex. igenom de steg som bör tas vid införande av elektronisk ärendehantering. Med praktikfall belyser man problem som uppstår och hur de kan lösas. Den ca 25-sidiga skriften är ett nyttigt hjälpverktyg och tar upp viktiga problemställningar.

Rapporten Elektronisk Ärendehantering kostar 125:- exkl. moms och distr. Den kan beställas på fax 08-28 90 10 (ILM).

Erik Rydström