Den snabbväxande amerikanska IT-jätten Cisco och KPMG enades i augusti om en satsning i ett gemensamt konsultbolag. Cisco räknar med att investera drygt en miljard dollar, dvs. bortåt tio miljarder kronor i amerikanska KPMGs internettjänster.

Enligt företagen kommer verksamheten – där alltså Cisco står för nätverk och system och KPMGs konsulter anpassar olika internetlösningar åt kunderna – att om ett och ett halvt år sysselsätta omkring 10 000 personer, varav 4 000 är KPMGs nya ”Internet integrators”.

Båda parter anser att man kompletterar varandras kunnande vad gäller system och affärslösningar för elektronisk handel. Och KPMG planerar sex s.k. Internet innovation centers, som ska arbeta ihop med Ciscos försäljningskontor. Man kommer inte bara att vända sig till USA-företag som vill göra affärer på internet, utan räknar även med t.ex. Asien och Europa.

Enligt planerna kommer Cisco (vars andel i bolaget blir strax under 20 procent) också att vara representerat i styrelsen för det nya KPMG Consulting.

Affären ansluter sig inte bara till den utveckling där IT-företag växer genom bolagsköp, fusioner och samarbete, utan också till ett annat mönster som börjat märkas i framför allt USA. Det handlar om hur företag, företrädesvis inom bank och finans, köper upp mindre och medelstora byråer och integrerar konsultverksamheten.

Trycket på byråerna ökar alltså. Och det finns bedömare som undrar hur framtiden ter sig för de partners som är påtecknande revisorer. De nya ägarna har inte visat något större intresse för den delen av verksamheten. I förlängningen, menar man, kan ligga en utveckling mot små revisionsbyråer och stora konsultbolag som gjort sig av med den riskabla attest- och intygsdelen.