Innehåll

Balans nr 3 2002

Noteringar: Alla skrivare klarar inte arkivbeständiga utskrifter

Finns det någon information kvar i pärmarna efter fyra år? Enligt Computer Sweden underkänns var femte skrivare i testerna. De uppfyller inte kraven på arkivbeständiga pappersutskrifter.

En utskrift från en laserprinter ska bl.a. vara beständig mot vatten, ljus och nötning. Dessutom ska den behålla färgen och inte färga av sig på andra papper. Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP, certifierar skrivare och klassificerar om utskrifter är arkivbeständiga eller ej. Även bläck och toner certifieras.

– Jag har ingen exakt siffra på hur många som underkänns, men jag tror att det rör sig om 20 procent av de skrivare vi testar, säger Marie Louise Samuelsson, sektionschef på avdelningen för informationslagring på SP, till Computer Sweden.

Trots det är det långt ifrån alla skrivarleverantörer som låter certifiera sina produkter p.g.a. att det är en ganska dyrbar process. Dessutom räcker certifikatet endast ett år, men livslängden på en skrivare är oftast längre.

Medverkande denna månad: Bengt Holmquist, Åsa Johansson

Fotnot: Regler finns numera när det gäller digital lagring av dokument. Men arkivbeständiga utskrifter är fortfarande ett måste i statskontorsavtalet.