Innehåll

Balans nr 5 2002

Noteringar: Ericsson fick lämna plats för Öhrlings

När företagsbarometern, en attitydundersökning bland blivande civilekonomer, civilingenjörer samt IT-studenter, presenteras brukar Ericsson vara det mest attraktiva företaget för samtliga kategorier. Så blev det dock inte i år.

Ekonomistudenterna valde, i motsats till de båda andra kategorierna, för första gången på tio år ett annat företag som mest åtråvärda arbetsgivare. I skuggan av telekomkrisen fick Ericsson se sig passerat av Öhrlings PricewaterhouseCoopers (inklusive PwC Consulting), som var trea förra året. Även de båda andra stora revisionsbyråerna var bland de bästa på listan.

Tio i topp såg ut så här (med fjolårets placering inom parentes):

  1. ÖhrlingsPricewaterhouseCoopers (3)

  2. IKEA (4)

  3. Ernst & Young (2)

  4. Utrikesdepartementet (10)

  5. Ericsson (1)

  6. KPMG (8)

  7. Hennes & Mauritz (15)

  8. SAS (7)

  9. TV4 (-)

  10. Exportrådet (12)

Bland andra arbetsgivare i branschen märktes t.ex. Cap Gemini Ernst & Young som kom på plats 12 (9), Deloitte & Touche 20 (42), Accenture 22 (5) och Andersen som blev nummer 24 (29 förra året).

Årets ”bubblare” på ekonomstudenternas lista blev Morgan Stanley på plats 18 (förra året 113).

– Vi har arbetat hårt med att öka kunskapen bland studenter och andra om vad vårt företag står för och vad vi erbjuder och därför känns det extra roligt att företaget uppmärksammats på detta sätt, säger Wilhelm Geijer, VD på Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

Kaj Hedlund, som är ansvarig för universitets- och studentrelationer på byrån säger att man varje år nyanställer omkring 200 personer varav hälften kommer direkt från universitet och högskolor.

– Vi har under det senaste året arbetet ännu mer medvetet än tidigare med att nå ut till studenterna.

Hedlund menar att framgången bland annat beror på att man har studentråd bestående av egna medarbetare på varje högskoleort.

Medverkande denna månad: Bengt Holmquist