Det blir sällan som man tänkt sig. Det gäller inte minst lagstiftning. Ett aktuellt exempel tycks vara de nya amerikanska redovisningslagarna, Sarbanes-Oxley Act (SOX). Den amerikanska revisorsorganisationen AICPA:s medarbetare Rick Telberg har nyligen pekat på tio oförutsedda (eller åtminstone starkt underskattade) följder av den nya lagen i USA:

1. Färre sammanslagningar och förvärv. Noterade bolag är oroligare för begravda hundar i de onoterade bolag man vill komma åt. Due diligence blir dyrare och affärerna tar månader istället för veckor att genomföra.

2. Årsredovisningar och delårsrapporter blir längre, tjockare och detaljrikare. General Electrics senaste var på 160 sidor. Men det är oklart om investerarna blir så mycket klokare.

3. I en stagnerande ekonomi har den nya lagen tydligen satt fart på löneutvecklingen för medarbetare på finans- och ekonomiavdelningarna under 2003. Det talas om mellan sex och tio procent.

4. Externa revisorer drabbades ju av både kritik och skadeverkningar sedan bubblan sprack. Men nu har ”The Final Four” mer att göra än någonsin. Och klienterna betalar 30–40 procent mer för att öka farten i anpassningen till det nya.

5. Tillverkare av affärssystem har härliga tider. Det finns de i branschen som menar att det här blir det bästa året sedan man skulle ta hand om år 2000-problemen.

6. Onoterade bolag känner också av följderna. Långivare och investerare vill inte ha två standarder på finansmarknaden, utan de mindre får anpassa sig till de nya reglerna.

7. Det var meningen att toppcheferna själva skulle ta mer ansvar. Men det rapporteras från många håll att dessa vill att ansvariga på lägre nivåer först ska skriva under och gå i god för uppgifterna.

8. De mindre revisionsbyråerna skulle drabbas av den nya lagen, trodde man. Men det visar sig att de i stället får många nya kunder i den nya turbulenta situationen. Och att de har lärt sig att tacka nej till klienter de inte vill ha.

9. Efter många års nedgång läser nu allt fler studenter redovisning vid universiteten (CPAs are sexy again). Och byråerna anställer.

10. Trots oron för att statliga regler och tillsyn skulle ta över revisorskårens traditionella engagemang, så tycks i stället yrkesföreningarna vara lika aktiva i branschfrågor som någonsin tidigare.