Balans nr 5 2003

Ideella föreningar: Tingsryds AIF – Välkomna att granska oss!

I dag är det slut med svarta spelarlöner i Tingsryds AIF. Och i redovisning och budget är allting mer specificerat och tydligare uppdelat på konton än någonsin – bland annat för att kunna visa omgivningen att det inte får finnas några frågetecken kring ekonomin.

Ishockeyklubbens nye kassör Paul Haglund säger:

– Vi vill kunna visa vår seriositet för medlemmarna och alla andra som kan ha anledning att syna oss. Välkomna att granska oss! Det är vårt budskap. Vi vill bli uppfattade som föreningen som driver allt korrekt och ”vitt”. Det är vår väg till framgång – bland annat tror vi att det gör att fler sponsorer kan känna att de vill bli förknippade med vår förening.

Många fall till domstol

Tingsryds AIF är en svårt sargad förening. Men TAIF är absolut inte ensamt om att ha betalat ut svarta spelarlöner – eller att ha haft konstiga arrangemang med spelare som hyrts från utländska bolag i syfte att undvika beskattning.

Skatterevisioner har visat att detta snarare verkar ha varit regel än undantag inom elithockeyn. Bland lagsporterna på is började det redan på 1980-talet med att bandyklubbarna tänjde på skattereglerna. Hockeyklubbarna var inte sena att ta efter.

Problemen kom att visa sig i en rad domstolsavgöranden (som dock inte alla gick skattemyndighetens väg).

Spelade i superallsvenskan

Frågan är om inte Tingsryds AIF råkat mest illa ut av alla, både sportsligt och ekonomiskt.

I januari förra året hade lilla Tingsryd avancerat från allsvenskan till superallsvenskan.

Superallsvenskan innebär att de fyra bästa lagen i norra Sverige och de fyra bästa i södra varje säsong kring juletid slås ihop till en serie.

Och det gick riktigt bra för Tingsryd. Man var ingalunda sist i serien. Bland annat kom storlaget Leksand till Dacke-hallen i Tingsryd och tog stryk två gånger inför fullsatta läktare (över 4 000 åskådare).

Stämningen i klubben och i samhället Tingsryd var så hög den kunde bli.

Då kom skatterazzian. Det visade sig att genom åren hade inte mindre än 18 spelare haft dubbla kontrakt – ett svart och ett vitt.

En hel bygd chockades.

Och det värsta av allt: Tingsryd degraderades av Svenska ishockeyförbundet till en lägre division.

Publiksiffrorna rasade. Sponsorer drog sig tillbaka. Engagemanget i en bygd där ishockeyn betyder så mycket – det finns till och med ett hockeygymnasium – svalnade märkbart.

Men klubben måste räddas. TAIF består ju inte bara av representationslaget. Ungdomssektionen rymmer ett par hundra spelare och det finns två juniorlag, J18 och J20.

I dag är klubbens skatteskuld på 1,3 miljoner kronor betald tack vare försäljning av klubblokalen till kommunen. Föreningen är återigen betrodd med 30 dagars kredit hos sina leverantörer. Och nyligen dömdes tre höga före detta befattningshavare i klubben till vardera åtta månaders fängelse för medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Helt ny styrelse

Nu leds Tingsryd av en helt ny styrelse, vald vid ett något försenat årsmöte i september 2002.

Kassören Paul Haglund är företagare med en mekanisk verkstad och en järnhandel. Verkstaden utanför Tingsryd tillverkar materialtransportvagnar och har 18 anställda. Järnhandeln ligger i Emmaboda och drivs med elva anställda.

Paul Haglund är vald på sina företagsdrivarmeriter och sätter aldrig sin fot i omklädningsrummet i samband med matcherna.

Han har ingen gammal anknytning till klubben förutom en son som spelar i ett av ungdomslagen och att hans företag sponsrat TAIF.

Han är noga med att inte kommentera de gamla oegentligheterna. Han var inte med på den tiden. Men han kallar det som hände efter skatteavslöjandena vid dess rätta namn. ”Upprensningen efter skatterazzian!” – det är hans egna ord på föreningens hemsida. Inga bortförklaringar här.

Hårt arbete

Den nya styrelsen började verkligen inte sitt arbete med att blåsa ”faran över” med pukor och trumpeter. Det gavs klara besked om ett hårt arbete för att få föreningen på fötter igen.

En rad åtgärder har vidtagits. Och sponsorerna har så sakteliga börjat öppna plånböckerna igen. Storpubliken är dock svår att få tillbaka i första taget, där hänger det på de sportsliga framgångarna. Inte ens för en hängiven publik är det lika spännande att följa Tingsryd i 44 spelomgångar per år mot de lite klenare motståndare som finns i den lägre divisionen.

Selma – en avbetalningsrutin

En insamling kallad ”Selma” (efter den Lagerlöf som bland annat är så känd från våra tjugokronorssedlar) pågår. Det innebär att medlemmar via autogiro varje månad ger en ”tjuga” eller mer till klubben. Pengarna går in på ett särskilt konto. Selma-insamlingen är tänkt som en självgående avbetalningsrutin för lån som föreningen kan behöva. Medlemmarnas insamlade pengar går till räntor och amorteringar. Hittills är 530 personer med i Selma-insamlingen. Men idén kräver borgen från kommunen. Förhandlingar pågår.

Kontroll över kostnader och intäkter

– Nu har vi kontroll på vad det kostar att driva föreningen och kontroll över intäkterna, säger Paul Haglund.

Budget upprättas numera för varje månad för att man hela tiden ska kunna följa strömmen av pengar ut och in ur kassan inför räkenskapsårets slut den 30 april.

– Rädslan för att pengarna inte skulle räcka till har varit stark hos oss, säger Paul Haglund. Men nu gör de det. Det gäller att hela tiden säkerställa att det finns pengar till åtagandena. Vi är oerhört noga med detaljerna när vi budgeterar. Det har blivit ett nöje – en sport – att få det ekonomiska att se perfekt ut. När kommunen, som bl.a. ger oss driftsbidrag till ishallen, krävde månadsrapporter om vår ekonomi så fanns de redan. Det var bara att kopiera och lämna över dem. För min del driver jag verksamheten som ett regelrätt företag.

Råd från auktoriserad revisor

I början av arbetet med att granska konton och balansrapporter tog Paul Haglund mycket hjälp av auktoriserad revisor Börje Olofsson på Växjö Revisionsbyrå, som är revisor i Haglunds båda företag. Det gjorde det lättare att komma igång med kassörsarbetet.

Nyinvalda revisorer i föreningen är Kurt Svensson och Jerker Henning, två förtroendevalda äldre herrar med gedigen bakgrund från företag, kommun m.m.

– De arbetar aktivt och de fungerar väldigt bra tillsammans, säger Paul Haglund. De granskar löpande, har synpunkter på rutinförändringar och så vidare. De är med en stund vid varje styrelsemöte och redogör för sina iakttagelser.

Mer löpande kontroll

Bokföringen sköts av en redovisningsbyrå.

På sikt hoppas man kunna anställa en ny administrativ chef på föreningskansliet och återföra redovisningen dit. Att ha kompetensen och kontrollfunktionen för ekonomin inom det egna kansliet ses som en fördel. Det ger mer löpande kontroll.

– Tyvärr har en väldigt stor del av styrelsens arbete det här året upptagits av ekonomin, konstaterar Paul Haglund. Vi har varit tvungna att jobba 80 procent med ekonomin och kanske 20 procent med framtiden. Det ska helst vara tvärtom. Ekonomifunktionen ska bara ligga i bakvattnet – och fördela och kontrollera enligt bestämda rutiner. Då kan vi jobba med nya aktiviteter i stället. Så måste vi ha det nästa säsong.

Av Inge Wenberg