Innehåll

Balans nr 3 2004

Inledning

Det är viktigt att vi kliver fram och tar debatten, säger Dan Brännström apropå att den nya RS-skriften kommer ut i ett klimat där förväntningsgapet ökat efter alla affärer och skandaler.

Ja, det gäller att gilla läget – och att utnyttja det. Och faktiskt känns det väl som om det finns fler revisorer i debatten nu än för några år sedan. Det intrycket är lätt att få när man bläddar genom dags- och affärspress. Om det på lite längre sikt också kan närma revisorernas och omvärldens uppfattning om uppdraget och rollen är dock en senare fråga.

I det här numret presenterar Rolf Skog regeringskansliets utkast till lagrådsremiss om den nya aktiebolagslagen. Den har ju varit en följetong i Balans genom åren och Skog, som var kommitténs sekreterare, har på ett förtjänstfullt sätt hela tiden informerat läsarna om utvecklingen genom åren.

Nu är det nära att gå i mål. Och en sak är i vilket fall redan klar; hur det än går med t.ex. låneförbudet på sluttampen: det blir en annorlunda disponerad ABL, som ska vara lättillgängligare och begripligare för användarna. Och det lär uppskattas av många.