Revisorer läser mer än andra för nöjes skull. Det visar en engelsk enkät som gjordes till Världsbokdagen i april. Där frågade man några olika yrkesgrupper hur mycket de läste på fritiden och även vilka genrer och författare man föredrog. En fråga handlade även om var man läste.

Och det var alltså revisorer och andra högre ekonomer (accountants) som läste mest. Sedan kom sekreterare, parlamentsledamöter, journalister, taxiförare, advokater, kockar, lärare och präster.

Revisorernas favoritbok var Jane Austens Stolthet och fördom och Tolkiens Sagan om ringen. 1800-talsförfattaren Jane Austen toppade också den sammanlagda listan över favoriter.

Revisorena läste för sitt nöjes skull i genomsnitt fem timmar och en kvart i veckan. Oftast i sängen eller på väg till och från arbetet. Och man läste mest skönlitteratur, deckare och humorböcker, mindre av t.ex. science fiction, kokböcker eller trädgårdsskötsel.

Undersökningen, som i England presenterades under den vitsiga rubriken ”Accountants Balance the Books”, har väckt ett visst uppseende även i svenska tidningar. Det är tydligt att man inte direkt hade väntat sig att revisions- och redovisningsbranschen skulle toppa listan.

Det bör noteras att man ännu inte har gjort motsvarande undersökning i Sverige. Och hade vi gjort det är det väl i alla fall inte troligt att Jane Austen legat högst på listan...

Fotnot

Världsbokdagen firas varje år i Unescos regi. Den 23 april (på St Görans dag) brukar man i Katalonien byta rosor mot böcker som gåva. Dessutom är det så att den 23 april 1616 dog två av världslitteraturens stora namn: Shakespeare och Cervantes.