Innehåll

Balans nr 1 2006

Noteringar: Styrelseordförande belönades med den nyinstiftade Guldklubban

Den ena utmärkelsen efter den andra delas ut inom bolagsvärlden. Man hoppas uppenbarligen på det goda exemplets makt.

Nu senast var det den nyinstiftade Guldklubban som tilldelades Hans Dalborg och Torbjörn Nilsson för förtjänstfulla ordförandeskap. Detta skedde i början av december i närvaro av kung Carl XVI Gustaf.

Det är första gången som ordföranden i svenska noterade och onoterade bolag tilldelas en utmärkelse för framstående insatser.

Motiveringen för Hans Dalborg är bland annat att han på ett föredömligt sätt gått in i rollen som styrelseordförande i Nordea efter en lång och framgångsrik tid som operativt ansvarig för banken. ”Hans förmåga att överbrygga kulturskillnader och skapa ett positivt arbetsklimat har haft en avgörande betydelse för bankens starka utveckling.”

Motiveringen för Torbjörn Nilsson är bland annat att hans ordförandeskap i Österströms Rederi AB ger en god illustration av den stora betydelse en kompetent och engagerad extern styrelseordförande kan ha för ett starkt entreprenörsdrivet och ägarlett företags utveckling.

Den idéella föreningen StyrelseAkademien och revisions- och konsultföretaget Deloitte arrangerar Guldklubban i samarbete med Affärsvärlden, Linklaters Advokatbyrå, rekryteringsföretaget Heidrick & Struggles och private equity företaget Fairford Group.