En dag med Marie Norregårdh – auktoriserad revisor i Kalmar

Som revisor i en småstad är det oerhört viktigt att ha insikt i det lokala näringslivet, säger Marie Norregårdh, auktoriserad revisor och partner på Öhrlings PricewaterhouseCoopers i Kalmar. Hon arbetar främst med mindre, ägarledda företag. Men hon har även ett antal dotterbolag till noterade bolag i sin klientstock.

Det är en kylig decembermorgon. Klockan närmar sig åtta och Marie Norregårdh lämnar hemmet på Biskopsgatan 3 i Kalmar. Hon har hunnit äta frukost och ta en halvtimmes promenad med foxterriern Mac. Efter fem till tio minuters bilfärd är hon framme vid kontoret i Kalmar hamnområde och vi går upp till första våningen där hon har sitt rum.

Kontoret är inrymt i en smakfullt ombyggd lagerlokal där det arbetar totalt 22 personer. 17 av dem är anställda inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers och de resterande fem arbetar inom Komrev – en del av Öhrlings PricewaterhouseCoopers som arbetar med revision och rådgivning inom kommuner och landsting, kommunala bolag samt trossamfund.

Från sitt skrivbord har Marie delvis utsikt över Kalmar slott – en vy som trots decemberdiset ger en fin inramning åt rummet.

Viktigaste arbetsredskapet

Marie Norregårdh börjar arbetsdagen med att slå på datorn och går igenom inkomna mejl. Därefter ringer hon ett par telefonsamtal och bokar in några nya möten i den redan ganska fulltecknade kalendern.

Hon förklarar att datorn har kommit att bli hennes viktigaste arbetsredskap.

– Jag skulle inte klara mig utan den idag, konstaterar hon.

Trots det är det inte särskilt stor del av arbetsdagen hon spenderar vid datorn. I genomsnitt tillbringar hon runt en tredjedel av sin arbetstid på kontoret, resten av tiden är hon ute på kund- eller klientbesök. Kunder eller klienter, förresten?

– Den eviga frågan ... Men här i en små stad säger man nog oftast kunder, säger Marie Norregårdh.

Klockan har hunnit slå tio och det är dags för fika med kollegorna. Alla som befinner sig på kontoret samlas i fikarummet och här diskuteras allt från konst till familjens middagsvanor och fritidsaktiviteter.

Marie arbetar främst med mindre, ägarledda företag, men hon har även ett antal dotterbolag till börsnoterade bolag bland sina uppdragsgivare.

– Jag jobbade tidigare i Stockholm med större bolag. Några av de kontakterna har jag kvar och jobbar med här. Jag jobbar även en hel del mot vårt Malmökontor, säger Marie Norregårdh.

Förutom revisionsuppdrag och ekonomisk rådgivning arbetar Marie med olika typer av utredningsuppdrag, bland annat för Kalmar kommun.

Hon har även hållit en del föreläsningar inom revisionsområdet på högskolan Baltic Business School vid högskolan i Kalmar.

– Det var en spännande utmaning. Man var tvungen att vara mycket välförberedd eftersom studenterna ställde många frågor.

Specialintresse

Marie Norregårdh berättar att hon har ett specialintresse inom revisionssfären; hållbarhetsredovisning. Detta är ett område som inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har utvecklats till att handla om corporate governance och hållbar affärsutveckling.

– Jag skulle egentligen vilja hålla på mer med det, men möjligheterna är begränsade.

Intresset för hållbarhetsredovisning började när Marie Norregårdh satt med i FAR:s revisionskommitté åren 1994–2002.

– Under den tiden började det här med miljöredovisning att komma och jag fick det som specialområde.

1997 blev Marie Norregårdh invald i den då nybildade FAR:s samrådsgrupp för miljöfrågor, socialt ansvar och hållbar utveckling. I början av 2005 bytte samrådsgruppen namn till FAR:s referensgrupp för hållbar utveckling, där Marie Norregårdh har kvar sin plats.

Hon beskriver sitt FAR-engagemang som mycket givande.

– Jag kan verkligen rekommendera det. Det tar en del tid, men är jätteroligt. Man träffar kollegor från andra byråer och utby ter erfarenheter och håller sig uppdaterad.

Timmarna rusar iväg och det börjar närma sig lunchtid. På agendan står ett lunchmöte med Kalmar Rotaryklubb på First Hotel Witt i centrala Kalmar. Det finns sammanlagt fyra Rotaryklubbar i staden och bland medlemmarna är större delen av näringslivet i Kalmar representerat.

Marie betonar vikten av att ha en god insikt i det lokala näringslivet.

– Det är en förutsättning för att verka som revisor i en småstad och det ”ingår” i jobbet att gå på den här typen av möten, säger hon.

Viktigt att knyta kontakter

Efter ett par minuters bilfärd är vi på plats och går in i den nästintill fullsatta lokalen.

Lunchen följs av ett halvtimmeslångt föredrag om EU:s jordbrukspolitik. Varje vecka kommer en inbjuden talare till rotaryklubben och håller föredrag. Ämnena spänner över ett brett spektrum – allt från litteratur till näringslivsfrågor och politik.

– Här knyter man många viktiga kontakter, förklarar Marie när vi är på väg ut till bilen igen.

Nästa punkt på agendan denna dag är ett möte med slottschefen på Kalmar slott AB, Lars Andersson. Han har några problem som Marie Norregårdh ska försöka hjälpa honom att få rätsida på. I ett av rummen i det 800 år gamla slottet, numera betraktat som Sveriges bäst bevarade renässansslott, går de igenom resultatet för 2005 och diskuterar den planerade verksamheten för 2006.

Väl tillbaka på kontoret igen är det dags för ett internt möte. Därefter är det dags att gå igenom mejlboxen igen och ringa några telefonsamtal. Innan dagen är slut hinner Marie Norregårdh även med att sammanställa och skicka ut en offert till en befintlig kund samt arbeta lite på ett uppdrag som handlar om ett företag som ska lösa ut en av sina delägare.

Officiellt är arbetsdagen slut vid fem på eftermiddagen. I praktiken blir det emellertid sällan så. Bitvis är arbetsbelastningen stor och kvällsjobb är snarare regel än undantag.

– Det är inte så ofta jag går härifrån klockan fem, konstaterar hon.

Men Marie Norregårdh är nöjd med sitt yrkesval och anser att det finns många, fördelar med att arbeta som revisor.

– Det är ett fritt yrke och det är mycket upp till en själv vad man vill prestera.

Hon tillägger att det är spännande att få komma ut på olika företag och få inblick i produktionen. Hon nämner företag inom tillverkningsindustrin som exempel.

– När jag får ett nytt uppdrag inom till verkningsindustrin så måste jag ju först ut och titta på verksamheten innan jag kan gräva ner mig i siffrorna. Man måste nog ha en viss nyfikenhet i det här yrket, säger hon.

Marie Norregårdh

YRKE/ARBETSPLATS:

Auktoriserad revisor och partner, Öhrlings PricewaterhouseCoopers i Kalmar.

VIKTIGASTE ARBETSREDSKAP:

Datorn.

OM JAG INTE VAR REVISOR:

Jag är en problemlösare så det skulle nog bli ett yrke som handlar om att hitta lösningar på problem. Eller så skulle det bli något helt annat – kanske något hantverksyrke. Jag höll på en hel del med drejning tidigare.

FÖR- OCH NACKDELAR MEDREVISORSYRKET:

Det är ett fritt yrke och det är ganska mycket upp till en själv vad man vill prestera. Och det är ett spännande yrke – ingen dag är den andra lik. Nackdelarna är att det tidvis är väldigt hård arbetsbelastning och att alla nya regler har gjort att yrket blivit mycket tuffare jämfört med tidigare.

FRITID:

Spelar golf på sommaren och åker skidor på vintern. Foxterriern Mac och familjen, make och två barn, upptar en stor del av den lediga tiden.