”God sed med koden” (Öhrlings PricewaterhouseCoopers; 127 s.) heter en skrift om Svensk kod för bolagsstyrning. I inledningen sägs att boken ska bidra till debatten om ”vilka avvikelser som kan förklaras och hur efterlevnaden skall rapporteras”. Må så vara. Mest spännande är ändå de svar på frågor om Koden som ges av bland annat Hans Dahlborg, styrelseordförande i Nordea och ordförande i Kollegiet för bolagsstyrning.

Hade Koden hindrat en Skandiaskandal? Hans Dahlborg svarar att ”... processen hade blivit synligare. När det gäller skandaler i största allmänhet är Koden ingen garanti för att människor har mod, integritet och gott omdöme”.

Koden behandlas även i boken ”Nya aktiebolagslagen – reglerna från den 1 januari 2006” (Tholin & Larsson; 448 s.). Här får den intresserade dock i första hand sakkunnig vägledning till ABL. Författare är justitierådet Bo Svensson som var ordförande i Aktiebolagskommittén. Medförfattare är kanslirådet Johan Danelius som arbetat med att bereda förslaget i Justitiedepartementet.

”100 sidor bokföring för dig som hatar det” (Redaktionen; 117 s.) hakar på senare års trend att i bokform förenkla och förklara komplicerade förhållanden.

Författarna Anna och Johnny Löthberg ger bland annat tips om vilka frågor man kan ställa vid köp av bokföringsprogram för datorn. De råder dessutom företagare att skaffa sig en mentor för att lyckas bra med affärerna. Och denna mentor, menar de, bör inte vara din revisor: ”Rådet att skaffa dig en duktig revisor, så kommer du att lyckas som företagare, är lika bakvänt som att säga till en tennisspelare att bara du har en bra domare kommer du att bli framgångsrik på tennisplan.”

Det är förvisso så att företagets revisor inte kan sköta samma företags bokföring eller ta aktiv del i företagets skötsel. Så långt råder ingen tvekan. Men fråga en revisionsbyrå om rådgivning och svaret blir en uppräkning av alla de rådgivningstjänster man får erbjuda!

Ett gott råd – är också att köpa FAR:s samlingsvolym som utkommer under februari.

Samma månad som alla bokälskare kan glädja sig åt årets bokrea, med start torsdag 23:e februari!