Balans nr 5 2006

En vardag i branschen: Arbetet innebär möjligheter och ett fortsatt lärande

En dag med Martin du Hane – revisorsassistent

Som revisorsassistent stöter man på många typer av företag i sitt arbete, allt från tillverkande företag till återförsäljare och renodlade tjänsteföretag, säger Martin du Hane. Han berättar också att det var magkänslan som till slut avgjorde att han började på Ernst & Young i Göteborg. Idag arbetar han också med att locka studenter att söka jobb på byrån.

Klockan halv sju ringer väckarklockan hemma hos Martin du Hane. Han arbetar som revisorsassistent på Ernst & Young i Göteborg sedan hösten 2004.

Martin, 28 år, är född i Helsingborg. 12 år gammal flyttade han med familjen till Tyskland men lagom till gymnasiet var familjen tillbaka i Sverige.

Efter gymnasiet gjorde Martin lumpen innan han efter diverse ströjobb hamnade i resebranschen. Han har varit reseledare och platschef på olika platser i Österrike, Schweiz, England och USA.

– Jag tror att tiden i resebranschen gjorde att jag utvecklades mycket som person. Man träffar otroligt många människor i olika situationer och tvingas hitta lösningar på många olika problem.

– Det var också under denna tid som jag träffade min dåvarande kollega och nuvarande sambo Jenny, som är uppväxt här i Göteborg.

Just den dagen som Balans träffar Martin cyklar han till kontoret.

– Det är skönt att kunna cykla till arbetet. Men vintertid eller om det är dåligt väder tar jag spårvagnen, berättar Martin som brukar komma till kontoret vid åttatiden.

Han börjar nästan alltid dagen med att läsa sin e-post. Därefter ska oftast kundmaterial packas ihop och sedan är det dags att åka ut till kund.

Klockan halv nio träffar vi auktoriserade revisorn Helen Lengström i receptionen. Helen är granskningsansvarig för revisionen hos s AR Fastigheter AB. Martin hämtar nycklarna till bilen (Ernst & Young har en poolbil som kan användas när man åker ut till kunder) och vi åker ner i garaget.

På väg ut till SAR Fastigheter AB berättar Martin att han idag lägger cirka 30 procent av sin tid på fastighetsuppdrag, men att det efter sommaren kommer att öka. Eftersom Martin arbetar så mycket med fastighetsuppdrag tillhör han fastighetsgruppen, Real Estate, inom Ernst & Young i Göteborg.

– Det innebär till exempel att jag får viss anpassad utbildning. Att just fastighetsuppdrag tar så mycket av min tid är egentligen en slump. Jag hamnade på en del fastighetsuppdrag från början och sedan har det bara blivit fler.

Utöver det så består hans kunder av bl.a. bilåterförsäljare och olika grossistföretag. Han berättar också att han inte har så många riktigt små kunder (så kallade ”påsbolag”).

– ”Påsbolag” är de bolag där vi får in kundens material – pärmar med årets verifikationer etc. – till kontoret. Övriga kunder åker vi ut till och gör jobbet hos kunden.

– Som nyanställd på en revisionsbyrå får man hjälpa till med diverse saker ut över sedvanlig gransking, t.ex. skicka saldoförfrågningar, delta på kunders inventeringar m.m. Inventeringar är ett bra sätt att förstå företagets verksamhet.

Martin ser fördelar med att i början arbeta med mindre företag.

– Man får tidigt kundkontakt på de mindre uppdragen. Dessutom förstår man snabbare helheten och man lär sig mycket om redovisning.

På SAR Fastigheter AB träffar vi Marianne Olsson, som är ekonomichef, och Vartuhi Budur, som är redovisningsassistent. SAR Fastigheter AB arbetar med fastighetsutveckling och just nu håller man i ett av dotterbolagen på att bygga ett nytt köpcenter i Göteborg – alldeles i anslutning till deras kontor.

– ”421” ska det heta, berättar Marianne Olsson medan hon visar arkitektens bild av det nya köpcentrat. ”421” är de tre första siffrorna i postnumret. Och den 25 oktober slås portarna upp för ungefär 28 000 kvadratmeter handel.

Martin, Helen och Marianne sätter sig och går igenom de sista revisionsnoteringarna för att sedan påbörja granskningen av bolagens årsredovisningar. Man diskuterar också den nya aktiebolagslagen och vad den betyder för bolagen.

Vid lunchtid lämnar vi SAR Fastigheter AB och åker mot Handelshögskolan och en arbetsmarknadsdag – på vägen dit äter vi en snabb lunch och lämnar Helen på kontoret.

Martin är tillsammans med kollegan Emma Martinsson ansvarig för alla studentevenemang på Göteborgskontoret.

– Vi ansvarar för Ernst & Youngs studentaktiviteter mot Handelshögskolan i Göteborg, vilket innebär planering och genomförande av arrangemang, budgetansvar samt att samordna våra team för olika aktiviteter.

– Våra aktiviteter tillsammans med studenterna kan vara allt från kontorsbesök och bowling till arbetsmarknadsdagar på Handelshögskolan. Detta för att marknads föra Ernst Se Young och för att studenterna ska få träffa medarbetare från byrån och därmed kunna skapa sig en uppfattning om hur det är att jobba hos oss.

Väl framme på Handelshögskolan märks det att Martin känner igen sig. Han läste sitt sista år på skolan – de tre första åren läste han i Kristianstad. Martin hittar snabbt och effektivt fram till Ernst Se Youngs monter. Han gömmer sin väska och sina ytterkläder bakom montern och sätter på sig namnbrickan.

Martin berättar mellan samtalen med studenterna att han alltid haft ett intresse för ekonomi och att han under studietiden kom i kontakt med revisionsbyråbranschen.

Varför blev det Ernst & Young?

– Dels gav de ett positivt intryck under ett kontaktsamtal i samband med arbetsmarknadsdagarna här på Handels. Men det som till sist avgjorde var nog magkänslan – jag gillade de personer jag träffade.

När du är ute på olika studentevenemang och arbetsmarknadsdagar – vilka argument använder du för att locka studenterna till revisionsbranschen? Till Ernst & Young?

– Möjligheterna, friheten och ett fortsatt lärande! Du kan styra mycket själv och det är ett otroligt omväxlande arbete. Söker man en ”stabil” vardag ska man nog fundera på ett annat jobb, eftersom det krävs att man är flexibel och har lätt att anpassa sig till nya förutsättningar.

– Till Ernst Se Young? Det som är positivt med Ernst Se Young är att det är högt i tak, stor spridning på kunderna samt att det finns många möjligheter. Jämförelsen med våra kollegor i branschen får studenterna själva göra, menar Martin.

När vi pratar om framtiden, och om han har några tankar på en revisorexamen, så märker man att han lever i nuet.

– Om jag ska vara ärlig så tänker jag inte så långt framåt. Jag tar det mer som det kom mer och vill jobba med det som är roligt och där jag kan utvecklas.

Och fortsätter:

– Som det ser ut nu kommer jag fortsätta på Ernst Se Young eftersom jag trivs så bra. Jag tror att jag även i fortsättningen jobbar med marknadsföring och kundrelationer eftersom jag har lätt för att skapa förtro ende och bibehålla relationer.

Han berättar också att Ernst Se Young har många sociala aktiviteter vid sidan av arbetet, bland annat afterwork, ”kick-off:er”, idrottstävlingar m.m.

– Det är ett bra sätt att lära känna sina arbetskamrater, framförallt när man är ny på kontoret.

Strax före klockan fyra är vi tillbaka i garaget. Martin skyndar sig upp till sin plats för att plocka ihop material till ett möte med Anders Augustsson.

Dagens möte gäller en mindre kund där Martin har utfört det mesta själv, dvs. både planering, revision och uppföljning med kund.

Anders, som är auktoriserad revisor, är även påskrivande revisor för ytterligare två kunder där Martin är med i teamet. Detta gör att de känner varandra rätt väl och Martin vet vad Anders förväntar sig av honom.

Efter mötet går Martin tillbaka till sin arbetsplats och uppdaterar revisionsrapporten enligt Anders önskemål.

– Ingen dag är den andra lik – det tycker jag är väldigt positivt, säger Martin på frågan om dagen är representativ.

Vid sextiden lämnar Martin kontoret. Halv sju ska han spela squash med en gammal kollega från reseledartiden.

Åsa Ehlin