Litteratur i hängmattan är ett begrepp. Det vill säga böcker som är spännande, engagerande och framför allt lättlästa. Böcker som man längtar efter att få börja läsa, läsa vidare och våndas över att de snart tar slut!

Vid en rundfrågning bland vänner och kollegor kan det konstateras att många av oss hoppas kunna ”ta igen” förlorad lästid under semestern. Revisorn vill inte läsa om revision, lika lite som juristen vill läsa lagar. Nej det ska vara något helt annat. ”Tänk att en varm sommardag kunna sjunka ner med en god bok i skuggan av ett träd” suckar en god vän som säger sig allt för sällan få tid för skönlitteratur under resten av året. Vilka böcker tänker de då läsa?

Enligt en ovetenskaplig rundfrågning så kommer många i sommar att läsa ”Damernas detektivbyrå” och andra böcker i serien av Alexander McCall Smith. Böckerna om Mma Ramotswe, Botswanas första kvinnliga detektiv, har höjts till skyarna av mången skribent. För den som vill ge läsandet en extra knorr kan böckerna på originalspråket engelska rekommenderas. Språket är lika enkelt och tilltalande som huvudpersonens sunda förnuft. Dessutom: Det har utkommit ytterligare fyra böcker om Mma Ramotswe som ännu inte finns översatta till svenska. Den senaste (som utkom i april 2006) med titeln ”Blue shoes and happiness”.

Ett svenskt perspektiv på EG-rätten är utgångspunkten för professor Kristina Ståhl och docent Roger Persson när de analyserar EG:s skatterättsliga reglerverk i boken ”EG Skatterätt – upplaga 2” (Iustus Förlag; 354 sid.). Här handlar det bl.a. om den svenska implementeringen av utfärdade direktiv. Rättsfall och annat material i boken gäller tiden fram till årsskiftet 2005/06 och något fall till och med därefter.

För den som gärna använder nya media för nöje och kunskapsinhämtning finns det 235 artiklar, 700 bilder och två timmars film- och ljudinspelningar på en nyutgiven cd-rom om handelns utveckling från medeltiden till idag – med tyngdpunkten på de senaste 150 åren.

Det är Centrum för Näringslivshistoria som tagit fram detta utbildnings- och informationsmaterial som också är en underhållande resa bakåt i tiden. Här finns allt från bilder av hur glömska stockholmare köade utanför stadens första matvaruaffär som fått tillstånd att ha öppet kvällstid, via småstadens Domusvaruhus, till rolig fakta – som att det var NK, inte Ikea, som introducerade möbler i platta paket som man själv fick skruva ihop – se fotot här nedan. Adressen för att beställa denna cd-rom för endast 175 kronor (inklusive porto) är www.narinslivshistoria.se.