Det är tragiskt att behöva erkänna misstag man gjort i livet.

Men här är mitt största och allvarligaste: Jag älskar den här lilla, fåniga, mäktiga, dynamiska, illaluktande, oförutsägbara och djupt omoraliska gatstumpen.

Wall Street.

Omoralisk?

Jovisst. Det är något slags andligt snobberi att tro att man kan bli lycklig utan pengar.

Girighet är bra, ”Greed is Good”.

Halleluja, världen och Karl Marx.

Sorry, käre läsare. Jag är fullt medveten om att jag tar en ny risk. Men jag föredrar kapitalism före kommunism eller socialism eller vad det nu kallas ...

Jag påminns om det varje morgon när jag vandrar förbi Ground Zero på väg till min desk inne på börshuset, New York Stock Exchange.

Inte ens där inne, bakom staketen, där så många människors liv plötsligt bara försvann den 11 september 2001, kommer vi undan det som kallas demokratins baksida.

Motstridiga idéer, våldsamma fighter bakom rubrikerna om vad som ska byggas där World Trade Center en gång stod, hur vi ska minnas de döda och vem som ska betala vad.

Men sådan är kapitalismen, inte sant?

Wall Street kommer att fortsätta att skapa nya skandaler. Kanske inte lika uppseendeväckande som fallet Enron – den mest omfattande konkursen i USA:s historia. Som drog med sig revisionsjätten Andersen i fallet mot avgrunden. Men skandaler likväl.

Och marknaden och samhällets och moralens väktare kommer fortsätta att försöka hitta nya sätt att bestraffa. Med nya lagar och regler och pluggar för att fylla i hål...

Det viktigaste är att de politiska beslutsfattarna inte reglerar Wall Street rakt in i en förödande förlamning där ingen har tid eller lust att vara girig och försöka tjäna pengar. Då förlorar vi alla.

Enligt en omfattande opinionsundersökning (the Harris Interactive – Poll, 3 maj, 2006) anser hela 73 procent av USA:s befolkning att landet har nytta av Wall Streets aktiviteter. För tre år sedan var siffran 68 procent.

Det intressanta är att 63 procent av de tillfrågade samtidigt erkänner att de är helt övertygade om att de flesta på Wall Street är beredda att bryta mot lagen om de tror att de kan ”make a lot of money and get away with it”.

Det tar cirka 8,5 minuter att vandra längs Wall Street, från Trinity Church vid korsningen med Broadway ned till floden och Pier 17.

Det tar cirka 0,15 sekunder för Wall Street att sänka världsekonomin. Omsättningen här inne på NYSE är dagligen lika stor som års-BNP:et för många av världens mindre länder.

Wall Street går inte att reglera med en ocean av nya, alltmer komplicerade redovisningsregler. Eller andra regler heller för den delen.

Det behövs inte fler Sarbanes-Oxley Act. Då drunknar det som i slutändan styr och räddar kapitalismen, dvs. det sunda förnuftet.

Bengt Göransson skriver från Wall Street bl.a. för Dagens Industri. Han har under många år rapporterat från USA för svensk television.