Balans nr 1 2007

Arena 2006: ”Revisionsbranschen måste skaffa sig karisma”

”Framtiden är inte vad den brukade vara”. Med detta citat av den amerikanske basebollspelaren Yogi Berra inledde trendforskaren Göran Adléns sitt framträdande på Arena 2006.

– Är det någon här som vet hur framtiden kommer att se ut?

Göran Adlén kastade ut frågan till publiken. Ingen svarade.

– Vad är det för arena revisorerna kommer att möta i framtiden?

Fortfarande inget svar.

Göran Adlén konstaterade att det enda vi kan vara säkra på är att morgondagen kommer att se annorlunda ut och att förändringen sker allt snabbare. Detta är något revisionsbranschen bör ha i åtanke, inte minst i kontakten med sina kunder.

– Medelsvensson är död, sörjd och saknad av alla – den som aldrig bytte varken parti eller revisor.

Göran Adléns stalltips var att fundera över morgondagen. Han menar att det gäller att alltid ligga steget före, inte minst när det gäller rekrytering av nya medarbetare.

– Vilka får man annars? Jo, de som blir över!

– Vet ni vem ni ska anställa nästa gång? Publiken förblev tyst.

Och vilka är det då som står på tur att anställas inom branschen? Jo, 80-talisterna – de som är födda rakt in i dataåldern och tycker att mejl är mossigt och att telefoni är rena stenålderstekniken.

– Det är dem ni snart ska göra affärer med, sa Göran Adlén.

Vill 80-talisterna arbeta?

Göran Adlén spådde skämtsamt att det kommer att bli arbetskraftsbrist i framtiden. Inte så mycket på grund av att 40-talisterna går i pension, utan för att 80-talisterna inte vill arbeta.

– När vill 80-talisterna börja jobba? Aldrig! Först ska de ta ett sabbatsår efter gymnasiet, resa till Kreta och arbeta, där efter långresa till Thailand och sedan läsa enstaka kurser på universitetet. Hur gammal är man sen?

Revisionsbranschen måste helt enkelt anstränga sig för att bli en attraktiv arbetsplats som står sig i konkurrensen om de bästa studenterna. Det handlar om att se till att ha nöjda medarbetare som kan fungera som ”ambassadörer” för yrket. Enkelt uttryckt; branschen måste skaffa sig karisma, menade Göran Adlén och jämförde med flygvärdinneyrket som är mycket attraktivt trots obekväma arbetstider och modesta löner.

– Varför? Jo, flyget har karisma, sa han. Varje generation har sitt sätt att uttrycka sig. Vad svarar då 80-talisten när han eller hon har fått ett erbjudande om en anställning?

– Det ska bli fett grymt! sa Göran Adlén och tittade ut över publiken.

– Men har de då tackat ja eller nej?