Iréen Gabrielsson är revisor i Ystad

Det är högkonjunktur och näringslivet i Ystad blomstrar. Öresundsintegrationens tillväxteffekter spiller över på den här delen av Skåne och allt fler vill flytta hit – med följden att huspriserna stiger och att bygg- och fastighetsbranschen går på högvarv. För revisionsbyråerna innebär detta att det är goda tider.

– Det finns ett växande kundunderlag och vill man expandera så finns det möjlighet att göra det. Vi har fullt upp, säger Iréen Gabrielsson, godkänd revisor och ägare till revisionsbyrån Yrev i Ystad.

Ystad är en gammal köpmanstad och längs Stora Östergatan, som är Ystads shoppingstråk, ligger butikerna tätt. Här finns flera av Iréen Gabrielssons kunder och då och då hejar hon på människor som vi möter.

– Som revisor i en liten stad som Ystad blir man igenkänd. Är man inte på humör, eller känner sig stressad kan det kännas jobbigt. Men annars är det kul.

Iréen Gabrielsson berättar stolt att allt fler kvinnor i kommunen startar företag.

– Det är en tydlig trend. Kvinnorna är verkligen på gång, säger hon.

Runt en fjärdedel av alla drygt 2 500 företag i kommunen drivs av kvinnor.

– Den där butiken är det en kvinna som driver, säger Iréen Gabrielsson när vi passerar en te- och kaffebutik.

– Och där också, utbrister hon bara några sekunder senare.

Vi är på väg till Synsam-butiken på Storgatan.

– Det är en ny kund för i år – också en kvinna, säger hon.

Vi går in i affären och Iréen Gabrielsson går igenom kassarutinerna med Jessica Jönsson som äger butiken.

Fördel att kunna lite om mycket

En annan av Iréen Gabrielssons revisionskunder längs Stora Östergatan är Galleri Max. Här finns konstverk av bland andra Madeleine Pyk och Jennifer Saxeli. Det blir ett snabbt besök och Iréen diskuterar bolagets omstrukturering med galleriets ägare PO Nilsson.

– Det är viktigt att ha ett socialt enga gemang och det är en stor fördel att känna till lite om mycket så att man kan disku tera allt från märken på glasögonbågar och konst till råvarupriser på stål. Och det gäl ler inte bara att ha koll på vilka regler som gäller inom redovisning och revision utan även att vara intresserad av samhällsutvecklingen i stort.

Iréen Gabrielsson bor ungefär tio minuters promenad från Yrev och runt hälften av kunderna finns inom gång- eller cykelavstånd.

– Som max har jag fem–sex mil att köra när jag ska på kundbesök, säger hon.

Nära till Danmark

Ystad ligger ca en timme och femton minuter från Köpenhamn och merparten av alla Bornholmsresenärer passerar staden. Iréen Gabrielsson berättar att närheten till Danmark märks på företagandet.

– En del företag gör arbeten i Danmark och då kan skattefrågor komma in i bilden. Vid komplicerade frågor stämmer vi av med utomstående skattekonsulter, bland annat från Skattehuset.

Näringslivet i Ystad är brokigt och täcker de flesta branscher. Bland de mest expansiva finns bygg- och fastighetsbranschen.

– Det märks tydligt. Det byggs överallt och det är extremt svårt att få tag på hantverkare, säger Iréen Gabrielsson.

Detaljhandeln utgör en relativt stor del av det totala näringslivet i kommunen. Därmed är den även en viktig del av revisionsbyråernas kundunderlag. Ett företag inom denna näringsgren och som är något av en ”kändis” i regionen är lågprisvaruhuset Bo Ohlsson AB i Tomelilla. Med devisen ”Här får du mest för pengarna” lockar man shoppingsugna från när och fjärran att köpa allt från trädgårdsmöbler till hygienartiklar och godis.

– Det är ett stort bolag med närmare hundra anställda och en nettoomsättning på ca 150 miljoner kronor. Nu har det skett ett generationsskifte och det har varit spän nande att vara med under den resan.

”Wallanderpromenader”

Turistnäringen är viktig för Ystad. Totalt uppskattar man att runt en miljon besökare kommer till kommunen varje år, framför allt under sommarmånaderna. Enligt kommunens näringslivsenhet slår turismen nya rekord varje år och man efterlyser fler företag som erbjuder övernattningsmöjligheter.

Ett stort dragplåster för turismen är Henning Mankells poliskommissarie Kurt Wallander som arbetar vid Ystadpolisen. Bland annat arrangeras guidade ”Wallanderpromenader” i staden som är mycket populära – framför allt bland tyska besökare. Flera av Wallanderfilmerna har dessutom spelats in på Ystad Studios som ligger på det gamla regementsområdet strax utanför staden.

Lagstadgad revision i 30 procent av företagen

Drygt 30 procent av företagen i Ystad är aktiebolag som omfattas av den lagstadgade revisionen.

Hur ser du på regeringens planer att avskaffa revisionsplikten?

– Jag är för att avskaffa revisionsplikten i de små bolagen. Den revisionsdokumentation som jag gör på de minsta bola gen känns ofta överdimensionerad och jag tror att jag har mer hjälp att ge till företag som konsult än som revisor, säger Iréen Gabrielsson.

Hur tror du att Yrevs verksamhet kommer att påverkas när plikten avskaffas?

– Jag tror inte att vi kommer att påverkas särskilt mycket. Merparten av våra uppdrag är så kallade kombiuppdrag och jag räknar med att vi får behålla bokslut och ”det som kommer istället för plikten”. Jag tror inte att banker och kreditinstitut kommer acceptera att det inte sker någon granskning.

Revisor inget självklart val

Iréen Gabrielsson har arbetat på Yrev sedan 1973. Då drevs byrån av hennes far som också var revisor. Men att bli revisor var inte ett självklart val. Efter studierna i början av 70-talet ville Iréen Gabrielsson tillbaka till hemstaden Ystad och hon sökte jobb på Sparbanken. Hennes far ville emellertid gärna att hon skulle börja arbeta på byrån och lockade med några hundralappar mer i månadslön – ett erbjudande som Iréen nappade på.

– Jag halkade in här och blev kvar, säger hon.

1981 köpte Iréen Yrev av sin far. Sedan dess har hon drivit byrån som idag har sju medarbetare, varav två är kvalificerade revisorer.

– Jag är inte bara revisor, utan också egen företagare. Ungefär 60 procent är debiterbar tid. Övriga 40 procent går åt till uppgifter som att deltaga i samhällsutvecklingen, ta hand om personalen och att bedriva kundvård.

Nya företag: Ystad tätt följd av Haparanda

Enligt senaste Nyföretagarbarometern, avseende första halvåret 2007 jämfört med samma period förra året, hamnar Ystad på 48 plats och Haparanda på 49 plats bland samtliga 290 kommuner i landet.

I Ystad registrerades 101 nya företag under perioden, vilket innebär 7,4 nya företag per 1 000 invånare.

I Haparanda registrerades 37 nya företag under perioden, vilket ger 7,2 nya företag per 1 000 invånare.

Genomsnittet för riket är 7,4 nya företag per 1 000 invånare.

Källa: Nyföretagarbarometern Jobs and Society/Nyföretagarcentrum. Bygger på antalet nyregistreringar första halvåret 2007 i förhållande till invånarantalet per den 31 december 2005.

Ystad kommun

Antal invånare: ca 27 200, varav ca 17 000 i staden

Yta: 352 kvkm

Största privata arbetsgivare: Polykemi AB med ca 175 anställda

Företag per 1 000 invånare: 116

Källa: Statistiska centralbyrån och Ystad kommun