Innehåll

Balans nr 10 2007

Gästkrönikan: Revisorn är trendigast i höst

Höstens modetreportage är fyllda med grå nyanser och den striktare stilen är modernare än någonsin. En engelsk modedesigner uttryckte sig om sin kollektion på följande sätt: ”Think fashionabel accountant with a splash of colour”. I höst har du med andra ord alla möjligheter att vara både strikt men ändå trendig.

Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck, ja vi har hört det förut. Och vare sig vi gillar det eller ej så baseras just det intrycket till stor del på det yttre.

I en yrkesroll där man ofta möter nya personer bedöms man om och om igen. Trots att de flesta av oss vet att utseendet och kläderna är det första vi lägger märke till är det fortfarande lite tabu. Jag får ofta frågan: ”men det är ju ändå det inre som räknas, varför är det då så viktigt med klädseln? Man måste ju få vara som man är, man kan ju inte göra om sig själv”.

Och självklart är det, det inre som räknas men det är inte ofta vi får så lång tid på oss med personer vi träffar i olika sammanhang att vi har möjlighet att visa hela vår fantastiska insida. Att förstärka vår utsida hjälper till att förmedla det intryck vi vill ge. Dessutom kan det vara väldigt lönsamt.

Åtta av tio anser att utseendet har betydelse för framgång i yrkeslivet och sju av tio anser att det har samma betydelse för kvinnor som för män. Detta enligt en svensk studie undersökningsföretaget QuickWise gjorde förra året. I samma undersökning fick respondenterna titta på tre bilder av samma kvinna. På bilderna hade hon olika klädstil – trendig (mönstrad skjorta och jeans), vardaglig (jeans och tröja) och klassisk (grå kostym). Den ”trendiga” bedömdes arbeta inom reklam, PR eller marknadsföring och uppfattades som kreativ, inspirerande och modern men inte så ordentlig och förtroendeingivande. Den klassiska bedömdes arbeta inom bank, försäkring, redovisning, ekonomi eller juridik och uppfattades som professionell och kompetent men lite tråkig.

Undersökningen visar att vi drar ganska stora slutsatser om en person baserat på klädval. Vill du se kreativ, professionell eller trygg ut? Av olika yrkeskategorier förväntar vi oss olika saker. Av en reklambyrå ”handlar” man kreativitet och nytänkande och det är dessa värden som skapar förtroende. I din yrkesroll som revisor säljer du snarare trygghet, problemlösning och noggrannhet än roliga idéer. Därmed är det inte sagt att man behöver bli tråkig.

Lägg till en röd topp, en färgad scarves eller slips. Byt glasögon eller skor, den svarta handväskan mot en mossgrön. För höstmodet är helt enkelt som gjort för en person som säljer noggrannhet, kompetens och förtroende. Med en klick färg.

Marie Sammeli är varumärkeskonsult med eget företag, Appareo. Hon hjälper människor med deras framtoning. Kläder är en del av denna.