Balans nr 6-7 2007

Tema: Utbildning – ”Praktik ger insikt i arbetslivet”

Maria Olsson är 25 år och tillhörde den första kullen studenter med inriktning mot redovisning och revision som fick möjlighet till två veckors praktik inom ramen för utbildningen. Maria gjorde sin praktik på Ernst & Young i Sundsvall tillsammans med ytterligare en student. Idag arbetar Maria som revisionsmedarbetare på byrån som i dagsläget har ett 30-tal anställda.

– En och en halv månad efter att vi avslutat vår praktik bestämde vi oss för att hälsa på och visa att vi fanns tillgängliga. Ernst & Young var tydligen nöjda med våra prestationer och vi fick båda erbjudande att börja arbeta på byrån. Vi blev förstås väldigt lyckliga. Ernst & Youngs företagskultur och värderingar tilltalade mig och jag bestämde mig för att tacka ja, säger Maria Olsson.

Praktikplatserna räckte inte till alla

Då (2005) räckte inte praktikplatserna till alla studenter så platserna lottades ut. Det var alltså en slump att Maria Olsson hamnade på just Ernst & Young.

– Men jag hade en dröm om att få vara på en revisionsbyrå och blev mycket glad, säger hon.

Maria Olsson är positiv till möjligheten att göra praktik.

– Det är väldigt bra att få komma ut på företagen och visa upp sig. Men det är också bra för företagen att få kontakt med studenter, säger hon.

För egen del blev de goda erfarenheterna från praktikveckorna ett kvitto på att det var på en revisionsbyrå hon skulle arbeta efter examen.

– Jag fick insyn i arbetet och för mig blev det en tändning, säger hon.

Hon berättar att hon blev väldigt väl mottagen och att hon fick vara med i det dagliga arbetet på byrån. Bland annat fick hon en genomgång av revisionsprocessen och hade stora möjligheter att ställa frågor. På frågan om arbetet på en revisionsbyrå var som hon hade föreställt sig svarar hon så här:

– Det var mer komplext än jag hade föreställt mig. När man sett det praktiska arbetet var det lättare att koppla ihop praktik och teori. I skolan läste man redovisning och revision så samlat, men under praktiken blev skillnaden mellan redovisning och revision tydligare. Man fick förståelse för olika delar och hur de hör ihop.

Snart två år som medarbetare

Nu har Maria arbetat som revisionsmedarbetare i snart två år och trivs väldigt bra.

– Det är stor variation och jag lär mig nya saker varje dag. Jag utför mitt arbete som revisionsmedarbetare i samråd med påskrivande revisorn. När jag fullföljt min del i arbetet lämnar jag över till ansvarig revisor för feedback på utfört arbete. Man blir aldrig fullärd utan utvecklas hela tiden, säger hon.

Om Maria måste nämna något negativt när det gäller yrket så är det tidspressen.

– Man ska göra mycket på kort tid. Vi har deadlines och måste leverera i tid. Men det är både för- och nackdelar. När det har varit intensivt en period blir det ju sedan lugnare, säger Maria.

Pernilla Halling