Thorsteinn Haraldsson berättar i en initierad och personlig artikel om hur islänningarna stegvis tvingats inse ”att uppsvinget inte var baserat på att det hade skapats reella tillgångar utan på skuldsättning ...”. Haraldsson är auktor revisor, tidigare ordförande i Islands motsvarighet till FAR SRS och numera anställd hos den isländska taxeringsrevisionsmyndigheten (del av Skatteverket). Han resonerar om ansvar och menar att ”kontrollmyndigheterna är dåligt organiserade och otillräckligt bemannade”. Han funderar över ifall ”friheten och självständigheten har gått oss ur händerna precis som pengarna vi tjänade i fjol eller året dessförinnan”.

För åttonde året i rad skriver Carina Edlund och Jorma Kyrö om de nyheter inför bokslutet som riktar sig såväl till noterade som icke-noterade företag. Det gäller nyheter från både svenska och internationella normgivare.

Helene Willberg är sedan i somras vd för KPMG. Hon är den första kvinnliga vd:n på någon av de stora svenska revisionsbyråerna. I en intervju berättar hon för Balans om sin bakgrund och filosofi som ledare. I sin nya roll ser hon det som viktigt att hon under karriären inte bara arbetat med revision utan även med rådgivning.

Gästkrönikör i detta nummer är FAR SRS poesisektion som hjälpt tomten att skriva julklappsrim. Till sist vill Balans redaktion önska alla läsare en riktigt God Jul och Gott Nytt År!