Innehåll

Balans nr 12 2008

Noteringar: Julklappar året om

Så här i juletid är presenter och givande ett aktuellt ämne. Men många revisionsbyråer väljer att ge året om. ”Våra sponsoraktiviteter syftar till att stärka relationerna med våra kunder, men vi vill även stödja utvalda organisationer vars verksamhet är viktig för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling” skriver exempelvis Ernst & Young på sin hemsida. Byrån sponsrar bland annat Konserthuset i Stockholm eftersom verksamheten ”kännetecknas av de värden som vi vill associeras med, nämligen kvalitet och kompetens”. Ernst & Young skänker pengar till Barnens hjälptelefon som drivs av BRIS – Barnens rätt i samhället. Det gör även KPMG. Byrån är också en av huvudsponsorerna till Kungliga Operan. Som enligt byrån har ”en värdegrund och professionalism som stämmer väl överens med KPMG:s egen”.

Öhrlings PricewaterhouseCoopers stödjer kammarorkestern Stockholm sinfonietta och initiativet Lust for Life. Det senare är ett projekt med fokus på att med kunskap förbättra barns framtid. I ett aktuellt projekt i Indien hjälper man utsatta barn att lära sig läsa och skriva.

Deloitte är ytterligare en byrå som stödjer projekt utomlands. Deloitte är fadder för en skola i Sydafrika – inom ramen för JAC (Jobs, Aids, Conservation) som ”syftar till långsiktigt hållbar utveckling av aidsprevention i Sydafrika”.

En annorlunda gåva ger Grant Thornton i Sverige som i dagarna flyttar till nytt kontor i Stockholm. I stället för att ta med kontorsmöbler skänks en del av dessa till biståndsorganisationen Sida. Det är meningen att när Sida har utrymme i containrar på väg till Afrika så tas möblerna med.