Camilla Almstedt visste redan i gymnasiet att hon ville bli revisor

Camilla Almstedt är yngst i FAR SRS-kåren. Hon har nyss fyllt 26 år och arbetar på revisionsbyrån Ericsson & Lejonhird i Stockholm. Sedan snart ett år tillbaka kan hon titulera sig godkänd revisor. Den första frågan som uppstår är; Hur har hon hunnit?

– Många blir förvånade när jag berättar att jag arbetar som revisor. De ser en kostymklädd man framför sig, inte en ung tjej som jag. Men här är det sällan någon har kostym. Det tycker jag är bra, det är skönare med vanliga kläder, säger Camilla Almstedt.

På Ericsson & Lejonhird arbetar tio personer, varav tre är revisorer. Camilla Almstedt är nu inne på sitt sjunde år på byrån och hon trivs utmärkt med sitt yrkesval. Kunderna är främst små bolag inom tjänstesektorn, exempelvis konsulter. Men även enstaka butiker och taxibolag finns i kundstocken.

– Det passar mig jättebra att jobba på en iten byrå med varierande arbetsuppgifter. Alla branscher har ju sina specifika problem och här får jag möjlighet att få insikt i flera olika branscher. Förutom revisionen gör jag även en del deklarationer och bokslut, säger Camilla Almstedt.

Trivs med yrkesvalet

Hon trivs med sitt yrkesval och har kul på jobbet. På frågan om hon kan nämna något som är mindre bra med revisorsyrket svarar hon efter en stunds fundering:

– Det är mycket att göra i början av sommaren och så är det en hel del stress inför alla deadlines.

Ett halvår efter studentexamen började Camilla Almstedt att arbeta som revisorsassistent på Ericsson & Lejonhird. Detta var i början av 2002. Ett halvår senare påbörjade hon universitetsstudier på distans för att läsa in en ekonomexamen med siktet inställt å att bli revisor. Studierna bedrev hon på heltid samtidigt som hon arbetade heltid på Ericsson & Lejonhird. Att hon hann förklarar hon med att distansstudier kan göras när som helst på dygnet, vardag som helg.

balans08_2_22

– Det är fler inlämningsuppgifter när man läser på distans och jag hade alltid någon inlämningsuppgift som skulle göras under helgen.

Läs på distans!

Hela examen, en fil. kand. i företagsekonomi, består av fristående distanskurser som hon har läst in vid olika universitet och högskolor. Hon började med grundkursen i företagsekonomi på Södertörns högskola samt statistik på Mittuniversitetet.

–Jag kollade noga med Revisorsnämnden (RN) vilka kurser man måste ha. Lärarna hade ofta bra koll på det också.

Skatterätt läste hon på Folkuniversitetet. Den kursen gav universitetspoäng som hon kunde tillgodoräkna sig i sin examen under förutsättning att hon parallellt läste minst fem poäng vid ett universitet eller högskola.

– Därför läste jag fem poäng geologi på Stockholms universitet, säger Camilla Almstedt.

Enkelt val

Att bli revisor var ett enkelt val och beslutet fattades redan under gymnasietiden. Hon gick samhällsvetenskapliga programmet där det var det möjligt att under andra året inrikta sig på ekonomi.

– Lärarna berättade en del om olika ekonomiyrken och jag tyckte att det lät väldigt spännande att arbeta som revisor.

Camilla Almstedt klarade revisorsexamen på första försöket. Hon menar att det var mycket tack vara att hon hade övat på gamla prov och visste ungefär hur lång tid som kunde läggas på varje fråga.

– Ofta missar man på grund av tiden och hinner inte med de sista frågorna, säger hon.

Camilla Almstedt skrev revisorsexamen i december 2006. Svaret från RN att hon hade klarat provet kom i januari 2007 och i mars samma år fick hon titeln godkänd revisor.

– Jag fick in ett sent bokslut som jag fick skriva på i mars då jag precis hade fått titeln. Det kändes skönt. Äntligen!

Vad blir det härnäst?

Är nästa mål högre revisorsexamen?

– Först måste jag läsa ytterligare 40 poäng, säger Camilla Almstedt.

Ämnet för en eventuell d-uppsats är hon inte klar över, men om det blir ytterligare studier så kommer ämnet sannolikt att falla inom ramen för revisionsfrågor.

C-uppsatsen, som hon skrev ihop med en kollega på byrån, behandlade revisionspliktens vara eller inte vara.

Hur ser du på att revisionsplikten ska avskaffas för mindre aktiebolag?

– Flera kunder har hört av sig och frågat vad som kommer att ske och jag tror att det är många av dem som kommer att behålla revisorn, säger Camilla Almstedt.

– Jag hoppas det i alla fall, tillägger hon.

Frågan om högre revisorsexamen är än så länge en fråga för framtiden. I nuläget njuter hon av att bara koncentrera sig på jobbet, utan att behöva tänka på inlämningsuppgifter eller tentaplugg på kvällar och helger.

– Det var 3,5 års intensivt plugg, först universitetsstudier och sedan studier inför revisorsexamen. Nu är det skönt att bara ta det lugnt, säger Camilla Almstedt.

På senare tid har det varit mycket diskussioner om regler och ökad dokumentationsbörda för revisorn. När Camilla Almstedt kom in i branschen var detta redan ett faktum.

– Det är mycket dokumentation. Det var nog enklare förr. Man kan ju titta på gamla FAR-böcker. Då var samlingsvolymen inte så tjock och nu består den av två delar. Men jag är ju van, har inte gjort på något annat sätt. Jag har tittat på gamla revisionsberättelser där det bara står några rader. Idag är det en halvsida full med text, säger Camilla Almstedt.

Pernilla Halling