Göran Melin är nöjd med att bo i småstad och arbeta på storbyrå

Göran Melin tillhör en av de största FAR SRS-kategorierna, dvs. 46-årig manlig revisor. Han trivs med att bo i en småstad och samtidigt arbeta för en storbyrå. Företagande är hans hjärtesak i jobbet. Privat föredrar han utmaningen att resa och lära om nya kulturer. Han ser avskaffandet av revisionsplikten som ett incitament för att revisionsbyråer ska bli heltäckande konsultbyråer.

Säg Falun och de flesta av oss tänker på falukorv, Falu rödfärg och Falu koppargruva. Få svenska småstäder har så många produkter förknippade med namnet som just Falun. Historiens vingslag är också påtagliga. Mitt i staden ligger Kristinekyrkan – uppkallad efter drottning Kristina vars förmyndarregering 1641 utdelade stadsrättigheter till Falun. På Kristinegatan ligger även Öhrlings PricewaterhouseCoopers (ÖPwC) Falukontor. Här arbetar drygt 30 personer – varav sex är kvalificerade revisorer och tio redovisningskonsulter. Fyra är skattejurister och en person arbetar i första hand med offentlig verksamhet.

Född i Falun

– Jag är född och uppvuxen i Falun men studerade ekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, berättar Göran Melin som är auktoriserad revisor och partner i ÖPwC.

Han tillhör en stor medlemskategori i FAR SRS – dvs. manlig revisor som under innevarande år fyller 46.

Hur kommer det sig att Göran Melin blivit kvar i Falun?

– Jag trivs med att bo i en småstad men att arbeta på en storbyrå, säger han och förklarar:

Det tar två minuter med bil till jobbet, det är lättare att bygga upp nätverk i en småstad och så är det ”tryggare för barn att växa upp på en mindre ort”. Han har en egen tonårsdotter och ett yngre bonusbarn.

– Jag jobbar helst på en storbyrå, säger han och menar att en större byrå ger djup och bredd i arbetet.

– Man får chansen att prova på många olika saker och mer komplexa uppdrag. Den kompetens som man inte har själv finns ju på annat håll inom byrån.

balans08_04_26

Statistiken (per den sista november 2007) visar att medlemmarna i FAR SRS blir fler och fler men samtidigt äldre. I detta nummer har Balans träffat Göran Mellin som tillhör gruppen manliga revisorer som fyller 46 under innevarande år.

Tidigare profiler i serien: nr 1 – Sven Brorsson, nr 2 – Camilla Almstedt och nr 3 – Karin Prytz.

Själv har Göran Melin under många år haft något av ett ”drömuppdrag” – som han tror att han aldrig fått utan att vara på en storbyrå. Redan vid slutet av 1980-talet började han arbeta med företaget Clas Ohlson i Insjön. Ett familjeföretag som grundades 1918 som en postorderfirma. Sortimentet har utökats efterhand med i första hand tekniska produkter och kallas kärleksfullt för ”gubbdagis”.

Vid slutet av 1990-talet var Göran Melin med som revisor när Clas Ohlson börsnoterades och var kvar på denna post under de åtta år som börsreglerna tillåter.

– Det är jättekul och bland det roligaste som finns att få vara med när det går bra för ett företag och det växer. Jag lärde mig mycket av börsintroduktionen.

Företagande är A och O

Göran Melin lyser upp då företagande kommer på tal. Detta är något som han har med sig från barnsben – att företagande är grunden till utvecklingen/välståndet i vårt samhälle.

– Min far var advokat och vi diskuterade ofta företagande hemma. Jag lärde mig att företagaren, advokaten och revisorn är en effektiv trojka för bra affärer.

Han säger att han valde revisorsjobbet framför advokatens därför att ekonomi föll sig naturligare för honom. Ändå var det inte siffrorna som lockade:

– När någon frågar mig om revisorsjobbet så förklarar jag alltid att man inte behöver älska siffror men att man måste tycka om att arbeta med människor.

– Jag började på Öhrlings och tänkte att utbildningen på byrån ändå inte skulle vara bortkastad om jag skulle vilja byta inriktning. Det var ekonomichef jag hade siktet inställt på. Men jobbet som revisor visade sig vara så omväxlande att jag inte sökt mig vidare. Och jag skulle inte ha valt ett annat yrke ifall jag idag fick välja på nytt.

Cirka 130 uppdrag

Numera är Göran Melin påskrivande revisor i cirka 130 bolag. Fler än hälften av dessa är små franchisebolag inom livsmedelsbranschen. Han är även revisor i några större bolag bland annat Dellner Couplers som tillverkar tågkoppel.

– Under några år jobbade jag mycket med kommunal revision. Sedan ett par år går 25–30 procent av min tid till arbete med rådgivning inom sektorn företagstransaktioner.

Det är på områdena rådgivning och affärsservice som Göran Melin ser att företaget kan växa nu när revisionsplikten avskaffas. Fick han som han ville så skulle ÖPwC i Falun ta hand om allt från löpande redovisning, löner och ekonomisk rapportering för fler företag. Med andra ord agera ekonomiavdelning åt företag.

Han ser borttagandet av revisionsplikten som en utmaning och förklarar att visst finns det klienter som kommer att välja bort revision – företag som vare sig har bankkredit eller intressenter som behöver få svart på vitt att ett företag är solitt.

Flertalet behåller revisorn

– Men de flesta företagarna kommer att vilja ha kvar revisorn men i en annan skepnad, för att exempelvis gå igenom bokföringen och kontrollera att den är rätt.

Han hoppas mycket på de nya produkter för kvalitetssäkring av siffror – exempelvis en ”lättare” version av revision – som håller på att utvecklas inom branschen. Rådgivning kommer också att växa.

– Det här är en möjlighet för alla revisionsbyråer att utöka utbudet och bli heltäckande konsultbyråer inom ekonomi. Jag kommer givetvis att berätta för mina klienter att de kan välja bort revision och ta en ärlig diskussion med dem. Men samtidigt tänker jag förklara vilka andra tjänster byrån kan ge dem.

– Det blir nog ofta enmansföretag men även andra företag utan externa intressenter som kommer att slopa revisionen. Men jag tror att många kommer att ta hjälp av oss. Företagare vill i grunden ha ordning och reda i sina företag.

Gilla läget!

Göran Melin talar om efterfrågestyrda tjänster. Han tror att omställningsarbetet på byråerna och i företagen kommer att ta ett par år.

– Men det är bara att gilla läget, säger han och skrattar.

Han berättar en historia ur verkliga livet:

”Det finns familjerådgivning i samma byggnad som ÖPwC i Falun. En dag kom en man in till vår reception och sa att han ville ha rådgivning. Receptionisten missförstod honom och sände honom en trappa upp ... Efter en stund kom han ner igen och förklarade att det var ekonomisk rådgivning saken gällde!”

– Vi har ofta skrattat gott åt denna historia, förklarar Göran Melin som för egen del är van vid att söka och utvärdera och prova på nytt... dvs. när han semestrar med familjen.

Att resa på fritiden

– Resor är mitt stora fritidsintresse. Jag ordnar allt själv, i första hand via nätet.

Den senaste resan gick till en mindre ort i Thailand där turisterna var få.

– Och så var vi ett par dagar i Bangkok. En av dessa megastäder som får oss att inse att Sverige inte är universums mitt.

Det Göran Melin söker på sina resor är upplevelser – inte prylar att ta med hem. Och han tycker att både han och hans barn lär sig mycket av dessa gemensamma äventyr.

– Det är roligt att planera en resa, själva resan och så alla minnen efteråt. Resorna gör också att man uppskattar vad man har hemma.

Elisabeth Precht