Är du rik? Vilket är ditt spontana svar? Pengar? Eller tänkte du på alla andra saker man kan vara rik på: Hälsa, vänner, familj, kärlek, glädje, omtänksamhet, balans, utveckling eller ett hem där du kan landa mjukt efter en tuff omgång i världen utanför.

Man kan vara rik på erfarenheter. Man kan skatta sig lycklig för att man kan ta ett andetag, alldeles själv; att man har ett hjärta som slår. Vi glömmer ofta den rikedomen när vi funderar på om vi är rika.

Och ändå; ingen rikedom i världen skulle kunna mätas mot en utmätt tid. Vi kan inte köpa timmar och minuter för kronor och ören, trots det hanterar de flesta människor sina pengar med stor vaksamhet, och sin tid med stor vårdslöshet.

Vad skulle du göra om du bara hade en månad kvar att leva? Skynda dig att jobba över så du får undan pappershögarna? Damma en gång extra så det är fint när du dör? Sortera strumporna i färgordning? Zappa mellan kanalerna för att ha ihjäl tiden? Troligen inte.

Så vad är du rik på, nu när du tänker efter? Vill du ha ett knep, som gör att du kommer att känna dig rik, varje dag? Ett knep som gör att du med allra största sannolikhet kommer att dra till dig ännu mer rikedom?

Först en liten sann historia: En gammal vän ringde mig för tio år sedan och sa: ”Eva, jag har inte många vänner, de är mycket få, men jag räknar dig till en av dem, och jag är så enormt tacksam över att du är min vän, du är så värdefull för mig.”

Till saken hör att vi inte hade hörts av på många månader, nästan ett år. Men i det ögonblicket förändrades det. Vi började höras av mer och mer, och nu, efter mer än trettio års vänskap är hon en värdefull och viktig person i mitt liv.

Hur många människor känner du som fokuserar på det de inte har, istället för det de har?

Här är några tips på hur du framgångsrikt kan skapa rikedom i ditt liv:

  1. Värdesätt det du redan har i ditt liv. Fokusera inte på det som saknas, fokusera på det du har.

  2. Var glad för det allra minsta. En multimiljonär började med att samla småpengar i en burk, för varje liten peng han lade i sa han: ”Titta där, vad mycket pengar jag redan har!” Allt börjar med tanken.

  3. Ska du generalisera, så generalisera positivt. ”Det går aldrig. ” blir istället ”Jag hittar alltid en lösning.”

  4. Fundera på hur du kommer att definiera rikedom, när du levt färdigt, vad kommer du att vara lyckligast över?

  5. Var tacksam. Ta en stund på morgonen, och en stund på kvällen, tacka för dagen och allt det goda som finns i ditt liv. Tacka för alla rikedomar du har: Vänner, hälsa, att du kan gå, dina nära och kära, det du kan och har klarat av. Gör en lång lista och känn känslan av tacksamhet.

På frågan: Är du rik? Kan ett svar vara: Ja, jag är rik. Och jag blir rikare för varje dag.

Eva Danielsson är framgångscoach och ledarskapstränare på Sträva.