Stefan Enmark vill erbjuda kunderna nya tjänster i framtiden

Revisorstätheten är stor i Skellefteå. Det är Stefan Enmark och hans kollegor på Revisorgruppen överens om. Liksom att företag inte så lätt byter revisor. ”Det är enklare att byta fru än att byta revisor” skrattar Stefan Enmark som är född och uppvuxen i stan. ”Vem ska annars lyssna på företagaren.” Själv lyssnar han gärna på musik och har under våren engagerat sig i melodifestivalen – via sms.

Stefan Enmark har alltid varit fascinerad av siffror och fotboll. Musik är en annan viktig hobby. I schlagerfestivaltider har många i revisorskretsar fått sms från honom med kommentarer till tävlingsbidragen. Han vet inte hur det blir med sms:andet 24 maj när tävlingen avgörs i Belgrad. ”Jag tycker att Carola skulle ha vunnit” säger han med eftertryck.

Stefan Enmarks musikintresse vaknade tidigt. Men hans smak är egentligen inte schlager utan mer åt punkhållet. De brittiska punkgrupperna Sex Pistols och Clash tillhör hans favoriter. En rad lokala band nämner han också, bl.a. indie/popbanden Wannadies och This perfect day.

– Skellefteå är en stor musikstad, säger han och förklarar i nästa andetag att han är är revisor för ett lokalt skivbolag.

Och så sjunger han gärna karaoke.

– Jag sjunger gärna ... och tycker själv att jag är bra, säger han med glimten i ögat och skrattet på lut.

Tycker om att betygsätta

Han skrattar mycket och drar historier. Han berättar att på kvällarna när familjen gått och lagt sig så laddar han ner (givetvis lagligt mot betalning) musik via iTunes. Han har 10–15 000 (!) låtar i sin dator.

När hinner han lyssna på alla dessa?

– Det gör jag inte. Men jag tycker om att sortera efter kategorier och att betygsätta. Jag lyssnar mest i bilen och när jag klipper gräset. Hemma blir det annan musik.

balans08_5_29

Statistiken (per den sista november 2007) visar att medlemmarna i FAR SRS blir fler och fler men samtidigt äldre. I detta nummer har Balans träffat Stefan Enmark som tillhör gruppen manliga revisorer som fyller 43 under innevarande år.

Tidigare profiler i serien: nr 1 – Sven Brorsson, nr 2 – camilla Almstedt, nr 3 – Karin Prytz och nr 4 – Göran Melin.

Ja, det är det där med musiksmaken inom familjen. ... Hans fru är schlagerfantast, liksom den 14-åriga dottern. Det är de som fått honom intresserad av melodifestivalen.

– Men egentligen tycker jag mest om melodifestivalen som ett fenomen. Att man kan få fyra miljoner människor att titta på ett tv-program och sedan diskutera det på jobbet.

Det var ett nytt mobiltelefonabonnemang som gav idén till sms:andet.

– Jag trodde att jag hade 3000 fria sms och kom på att man kan sätta upp sändningsgrupper. Sedan visade det sig att jag bara hade 1000 per månad!

Vad var det då han gjorde?

På morgonen samma dag som uttagningarna sändes i tv lyssnade Stefan Enmark och hans familj på bidragen via datorn, och sedan sände han ut kommentarer inför kvällens program. Responsen blev överraskade stor.

– På kul sände jag sms till 168 personer och fick 50 svar. Folk som jag sedan träffat har kommenterat. En hel del har sagt att de egentligen inte är intresserade av schlager. Men när jag förklarar att jag kan ta bort dem från listan så svarar alla ”nej gör inte det”. Det är som tv-serier: Ingen säger sig se dem men nästan alla kommenterar ...

”Det är kört utan Carola”

Vad tror han om Sveriges chanser i Belgrad?

– Det är kört utan Carola, förutspår han och svarar på en direkt fråga att han kan ske kommer att kommentera andra länders bidrag. Vi får se. Kanske tar hans iver att ordna och sortera överhand.

– Jag har alltid tyckt om ordning och reda. Det är som i blodet, säger han på klingande norrländska.

Som barn sorterade han monopolhusen i spelkartongen och idag hjälper han företag att hålla ordning på affärerna. Men hur kom han dit?

– Jag läste på ekonomisk linje i gym nasiet och skulle sedan göra lumpen i januari. Jag sökte och kom in på en halv årskurs i Umeå för att bli revisorsassistant.

Efter militärtjänstgöringen frågade han runt efter jobb hos de olika revisionsbyråerna i Skellefteå men fick inte napp. På KPMG berättade man dock att tre av deras tidigare medarbetare bildat Revisorgruppen. Stefan Enmark fick arbete där och är fortfarande kvar. Idag som en av fyra partners och godkänd revisor. Byrån har dessutom fem anställda och en omsättning på cirka åtta miljoner kronor.

Påskrivandeångest

Vad innebar det att bli kvalificerad revisor?

– Jag fick den klassiska underskriftsångesten, säger han och fortsätter:

– Som revisorsassistent är man kaxig och säger att man måste skriva orent. Men när man skriver under så tänker man till mer och inser att allt inte är svart eller vitt.

Vad skulle han ha blivit om inte revisor?

– Jag skulle gärna ha arbetat på en idrottsförenings kansli. Jag har en förkärlek för rejält arbetande folk, särskilt ungdomar.

Lagsport – men även musikgruppen -ger en uppfostran i etik och moral, anser Stefan Enmark. Att ta hänsyn till gruppens bästa fram för sitt eget. Men det krävs bra ledare. Han har själv varit ungdomstränare under många år i Morön Bollklubb. Han berättar om sin egen förebild – tränaren Calle Rostö. En tränare som alltid höll träning klockan 10 på lördagarna.

– Så att vi inte skulle vara ute och slarva sent på fredagarna. Då tänkte vi inte på att det var därför, men det fungerade.

– Inom musiken finns många människor som brinner för sin sak. Men de kan ofta inte ta hand om affärerna.

Det är här revisorn Stefan Enmark kommer in i bilden. Han gör bokslut, ger allmänna deklarationsråd och reviderar en rad musikgrupper ”som är ointresserade av räkenskaper ”.

Inte orolig för pliktens avskaffande

Gång på gång under samtalet återkommer Stefan Enmark till den nära kontakten mellan revisor, redovisningskonsult och företag. Han menar att det är naturligt i en liten stad med många mindre ägarledda firmor. Men vad kommer att hända när revisionsplikten avskaffas, i alla fall för små företag?

Han är inte orolig för sitt arbete. Möjligtvis för att missa gränsen för antalet arbetstimmar som behövs för att även i fortsättningen få använda titeln godkänd revisor.

– På små byråer kommer man säkert att samla revisionsarbetet till en enda revisor ifall inte alla kommer upp till föreskrifternas krav på timmar med revisionsarbete.

Se revisionen som en kontroll

Stefan Enmark säger att revisorer hittills varit dåliga på att marknadsföra nyttan av sitt arbete.

– Jämför med det företag som går igenom vår server på byrån. De kommer en gång i kvartalet för att egentligen bara konstatera att allt är som det ska. Och vi betalar gärna för att ha den tryggheten. På samma sätt ska det vara med revi sion.

Att döma av samtalet anser Stefan Enmark att jävsproblematiken är viktigare än att behålla någon form av revisionsplikt.

– Idag är vi låsta. Vi kan exempelvis inte göra bokföringen – vilket skulle ge oss bättre kontroll över företagets finanser.

Han menar att en bredare kontroll i kombination med en öppen dialog skulle ge revisorn bättre underlag för revisionsberättelsen. Han skulle helt enkelt bli en bättre revisor.

Revisorer ”har sin heder”

Något problem med jäv ser han egentligen inte. Revisorer ”har sin heder”. Liksom han anser att ”företagare generellt är ärliga”.

– Och skulle jag släppa igenom tveksamma saker så vet Skatteverket det snart och jag skulle vara ”död” på en mindre ort som Skellefteå!

Vad tror han händer med jobbet som revisor i framtiden?

– Det blir mindre revision och mer redovisning. Jag hoppas också att vi får friare tyglar och kan erbjuda våra kunder nya tjänster.

Han ger exempel på hur revisorn kan svara mot marknadens krav: Kunden säger att han vill byta bank eller leverantör. Då ska revisorn kunna åta sig detta och kunden kan fokusera på verksamheten i stället.

Elisabeth Precht