Det har sedan 2006 varit möjligt att lämna in en årsredovisning elektroniskt till Bolagsverket via en tjänst som bygger på XBRL (eXtensible Business Reporting Language). Och i USA har SEC (Securites and Exchange Commission, amerikansk tillsynsmyndighet) beslutat att XBRL blir obligatoriskt format för rapportering av finansiell information. Björn Rydberg och Per Thorling förklarar hur XBRL fungerar i praktiken och vad utvecklingen innebär för revisions- och rådgivningsbranschen.

Utbildningsföretaget Irev fick vid årsskiftet en ny vd – Lena Lind. Hon kommer närmast från Poolia, men har tidigare arbetat tolv år på Ernst & Young. Lena Lind tycker det är viktigt att Irevs utbildningar är effektiva, aktuella och tillgängliga. ”Irev har i dag väldigt nöjda kunder, men vi kan inte slå oss till ro för det utan måste ständigt utvecklas”, säger hon.

Jens Hedström, som är vd på Näringslivets Regelnämnd, hakar på i debatten om regeringens förenklingsarbete. ”För att företagen ska uppleva en reell regelförenkling är det viktigt att regeringen i sitt arbete prioriterar de förslag som kommer från företagen själva”, skriver Jens Hedström.

Svenska företag är dåliga på att lämna bestyrkta hållbarhetsredovisningar, konstaterar Lars-Olle Larsson som för tredje året i rad sammanställt den svenska rapporten till ESRA (European Sustainability Reporting Association).