Lena Lind är ny vd på Irev sedan den 1 januari

Vi måste bli bättre på att nischa våra utbildningar och att snabbt reagera på omvärldsförändringar som kräver ny kunskap. Det säger Lena Lind som den 1 januari tillträdde som vd på Irev.

– Våra utbildningar ska vara effektiva, aktuella och tillgängliga. Och det är viktigt att man konsekvent utvärderar utbildningen. Nöjda kunder är den bästa marknadsföringen vi kan få.

Omtumlande, men samtidigt fantastiskt rolig. Så beskriver Lena Lind sin första tid som vd på Irev.

– Många har en positiv attityd till utbildning. Det märks verkligen. Utbildning upp muntrar nyfikenheten, stimulerar till diskussion och ger nya intryck, säger Lena Lind.

Lena Lind är född och uppväxt i Östersund. Efter gymnasiet arbetade hon ett drygt år i en blomsterbutik.

– Att arbeta med blommor är ett kreativt arbete och det är förknippat med något positivt – precis som utbildning.

Därefter studerade hon till civilekonom i Uppsala och fick sedan jobb som företagsanalytiker på UC.

– Först funderade jag på att bli lärare (Lenas pappa var lärare). Men jag är intresserad av så mycket och därför tyckte jag att civilekonomutbildningen var en bra grund.

Tolv år på Ernst & Young

Efter ett par år på UC började hon på Hagström & Sillén, numera Ernst & Young, där hon blev kvar i tolv år.

– Jag började som revisorsassistent och slutade som senior manager – vilket innebar att jag var teamledare på uppdrag för publika bolag. Jag fick också chansen att arbeta med rekrytering och utbildning under min tid på Ernst & Young. Det var oerhört lärorikt och jag fick klart för mig hur viktig kundkontakten är.

1999 lämnade hon Ernst & Young för ett jobb som konsultchef på Poolia.

– Jag trivdes till sista dagen på Ernst & Young, men jag ville se något annat. Som konsultchef på Poolia var det mycket viktigt med bra kundrelationer och jag var ute på fältet och sålde in våra ekonomikonsulter. Det var angeläget för mig att hitta bra uppdrag för mina konsulter och se till att de utvecklades.

Viktigt med personkännedom

De sista tre åren på Poolia var Lena Lind affärsområdeschef för rekrytering och satt i regionledningen.

– Poolia hade en uttalad strategi om att utöka sina marknadsandelar inom rekrytering. Jag arbetade därför mycket med att utveckla vårt erbjudande och etablera/ utveckla kundrelationer. Jag hade också ett stort personalansvar.

– Under åren på Poolia byggde jag upp en stor personkännedom. Och det har man alltid nytta av i alla situationer, både internt och externt. Varje affärsrelation är ett möte mellan människor.

Balans tar tillfället i akt och hör sig för vilken fråga man inte får missa att ställa som rekryterare på en anställningsintervju.

– Vad det är som gör att man tycker det är kul att gå till jobbet! Vad man drivs av helt enkelt, säger Lena Lind.

Bra bakgrund

Varför sökte då Lena Lind arbetet som vd på Irev?

– Både jag själv och flera mig närstående personer såg annonsen och tyckte att den stämde in på mig. Min bakgrund med en mix av ledarerfarenhet och branschkännedom spelade naturligtvis också in.

Känner du att du kommit in i arbetet?

– Jag har en stor respekt för att det är mycket som jag måste lära mig och jag håller bland annat på att uppdatera mig om vad som hänt i branschen sedan jag slutade.

– Jag har haft individuella möten med alla anställda på Irev. Det har varit viktigt för mig att snabbt få reda på vad de förväntar sig av mig och vad som driver dem. De senaste veckorna har jag börjat träffa lärare, kunder, leverantörer och andra externa intressenter och nu börjar jag bli varm i kläderna.

Lena Lind poängterar att hon vill vara tydlig i sitt ledarskap.

– Mina kollegor ska veta var man har mig. Är jag tydlig skapar jag delaktighet och engagemang, det gör att man tar ansvar vilket i sin tur ger resultat och framgång.

Tre trender

Irevs nya vd ser tre tydliga trender inom utbildningsbranschen

•  Specialisering

– Vi måste bli bättre på att nischa våra erbjudanden. En utbildning ska inte vara för spretig. Deltagarna får ett större utbyte av utbildningen om den är smalare och djupare. Ett exempel på detta är att Åre-dagarna i år kommer att inriktas mot mindre och medelstora företag.

• Ökad förändringstakt

– Omvärlden förändras i snabbare takt. Nya lagförslag med mera gör att vi måste bli snabbare med ny utbildning.

Här tar Lena Lind som exempel en utbildning rubricerad Revisorns verktygslåda som kommer att hållas under hösten, en direkt konsekvens av revisorsutredningens förslag om att revisionsplikten ska upphöra i mindre aktiebolag.

– Vi kommer att hålla kursen vid sex tillfällen på fem olika orter och samtidigt streama [sända live via internet, red.anm.] utbildningen till sex andra platser. Detta hoppas vi ska få stor genomslagskraft och göra att revisorn känner sig väl förberedd inför förändringen.

• Tillgänglighet

– Vi kommer att få se andra former av utbildningar, till exempel fler streamade kurser. Även distansutbildningar kommer att bli vanligare – de sparar tid och pengar åt företagen eftersom man slipper res- och hotellkostnader. Samtidigt som de är bra ur miljösynpunkt.

– Utbildning som inte kräver att man är på en bestämd plats vid en bestämd tid ger ökad frihet och en större tillgänglighet för deltagarna.

Synliggöra Irevs utbildningar

Lena Lind vill synliggöra Irevs utbildningar även utanför revisions- och rådgivningsbranschen och bidra till ett större kundfokus.

– Irev har i dag väldigt nöjda kunder, men vi kan inte slå oss till ro för det utan måste ständigt utvecklas.

– Lärarna har en nyckelroll och trots att vi har bra lärare är vi alltid på jakt efter fler.

Hon menar vidare att hon vill bidra med ett aktivt sälj arbete.

– Att sälja har i vissa sammanhang fått en oförtjänt dålig klang, men för mig är det något positivt. Att sälja är att bygga ett förtroende och blir bara negativt om man inte står för det man säljer. Jag är stolt över Irevs erbjudande och då blir försäljning roligt.

Tror du att det är en fördel eller nackdel för ett utbildningsföretag att ägas av en branschorganisation (FAR SRS)?

– En fördel på det sättet att FAR SRS inger förtroende hos våra kunder samtidigt som organisationen är en tillgång i idéutvecklingen. Kanske kan man hämmas på grund av att en del tror att vårt kursutbud bara passar för FAR SRS medlemsgrupper. Det stämmer inte, vi har fantastiska utbildningar för ekonomer på alla nivåer och för alla branscher.

– När det gäller att nå ut till nya kundgrupper har vår controllerutbildning öppnat många dörrar. Vi har nått många ”nya” kunder genom den.

Anpassar kursutbudet

Hur märker Irev av den rådande konjunkturen i Sverige?

– Fördelen för oss är att man som revisor och konsult förväntas vara uppdaterad och påläst oavsett konjunktur. Kunderna behöver i en lågkonjunktur kanske i ännu högre utsträckning stöd i form av expertkompetens. Vi är samtidigt observanta och försöker anpassa vårt kursutbud. Just nu är till exempel kurser i krishantering och företagsrekonstruktioner extra aktuellt.

– Samtidigt tycker jag att man ska se lågkonjunkturen som ett gyllene tillfälle att investera i utbildning. Kunskap inger förtroende och stärker individens självförtroende.

– Kunskap är alltid ett plus, avslutar Lena Lind.

Åsa Ehlin

Lena Lind

Ålder: 46 år

Familj: Ja. Man och fyra döttrar.

Bor: Villa i Trollbäcken – strax söder om Stockholm.

Utbildning: Civilekonom från Uppsala universitet

Hur tar du dig till arbetet: Först buss och sedan tunnelbana. ”Jag tycker det är smidigare än att sitta i bilköer. Dessutom kan jag läsa böcker samtidigt.”

Tre saker att ta med till en öde ö: En bärbar dator med högtalare, ett vindkraftverk som kan driva datorn och ett överlevandskit. ”Jag är musikberoende och dessutom tycker jag om att läsa och skriva, så det är därför jag tar med datorn.”

Senaste bok: ”Jag är mitt emellan två böcker. Har precis läst klart 'I taket lyser stjärnorna' av Johanna Thydell. Nu ska jag läsa 'Fågeln som vrider upp världen' av den japanske författaren Haruki Murakami.”

Senaste film: ”Disco-Daggarna” tillsammans med yngsta dottern Saga.

Gör helst en ledig dag: ”Så här på vintern och om vädret tillåter det åker jag gärna långfärdsskridskor eller skidor. När det är barmark promenerar jag gärna i skogen med hunden.”

Personlig förebild: Min mormor. ”En oerhört generös person med ett väldigt stort hjärta som jag tillbringade mycket tid med när jag var liten. Hon var jordnära och gjorde inte saker så komplicerade.”

Favoritmat: Nyfångad röding.

Det visste ni inte om Lena: Norrländsk mästare i tennis som junior.