Cecilia Jansson, 25 år, studerar på Civilekonomprogrammet på Stockholms universitet, inriktning redovisning.

När bestämde du dig för att bli revisor?

– Det var när jag pluggade ekonomi på gymnasiet som jag upptäckte att jag tyckte att redovisning var roligt, så det var självklart för mig att välja redovisning när jag började på civilekonomprogrammet.

Varför är redovisning roligt?

– Det är en tillfredsställelse när man lyckas att få allting att stämma. Det är inte så flummigt, utan det finns ett sätt som är rätt och det passar min person. Sen har jag alltid gillat matte och samlat på pengar: när jag var fem år räknade jag min spargris varje dag, jag är nog litet farbror Joakim (skratt).

Varför vill du bli revisor?

– Revisor är ett bra val om man gillar redovisning, för lönerna ser bra ut. Sedan tycker jag också att det är kul att komma ut och träffa kunder och inte bara sitta inne med redovisningen, så för mig passar det perfekt.

Finns det inga nackdelar?

– Jobbar man på Skatteverket är man nog inte så populär när man kommer ut på företag, kan jag tänka mig. I perioder kommer det också att bli långa arbetsdagar, i samband med årsbokslutet.

Vad tycker du om utbildningen?

– De första två åren var det sjukt många studenter på föreläsningarna och ingen som helst möjlighet att ha någon lärarkontakt. Det var få seminarier och för att klara tentan behövde man knappt plugga. Men sedan vi valde inriktning inför det tredje året är det bättre. Det märks att skolan satsar mer resurser nu: fler lärare, lektioner, seminarier och gästföreläsare. Det jag kan sakna är att vi inte får lära oss något av affärsdataprogrammen. Där tror jag att de mindre högskolorna är bättre.

Hur ser du på framtiden?

– Det utbildas väldigt många ekonomer, men jag tror inte att det kommer att vara svårt att få jobb; vill man ha jobb får man jobb. I år har jag sommarjobbat inom redovisning och då lär man sig också mycket.

Rakel Lennartsson