Innehåll

Balans nr 11 2010

Hon lyfter redovisningskonsulten

Lena Sjöblom brinner för att stärka och tydliggöra redovisningskonsultens roll. 1 januari blir hon ansvarig för redovisningstjänster inom Fars sektion Små & medelstora företag.

Lena Sjöblom kommer från en av de stora revisionsbyråerna, där hon varit med och utvecklat redovisningen till ett självständigt affärsområde, samtidigt som hon under många år drivit egna redovisningsuppdrag för ägarledda företag. Hon är alltså väl insatt i redovisningskonsultens vardag.

– Jag brinner för deras medlemsnytta och att få vara med och utveckla branschen, säger hon.

Hon började som revisor, men slutade efter några år för att prova på ekonomichefsrollen. Längtan tillbaka till konsultlivet gjorde dock att hon efter ett par år återvände till sin tidigare arbetsgivare.

Lena Sjöblom beskriver sig själv som en person som drivs av förändring, som gillar att träffa nya människor och ta sig an nya projekt. Så kom det sig att hon blev en av de drivande på sin byrå (PwC) när branschen för 10–15 år sedan började betrakta redovisningstjänsterna som ett eget affärsområde, på jämställd fot med övriga konsultområden.

Även om jobbet som ansvarig för redovisningstjänsterna på Far verkade skräddarsytt för henne, var det inget självklart val.

– Jag hade inte alls tänkt byta jobb, utan trivs jättebra på PwC, säger Lena Sjöblom, fortfarande lätt omtumlad efter den synnerligen snabba processen, som inleddes endast ett par veckor tidigare:

– Jag var inbjuden till ett möte, och hade ingen aning om vad vi skulle prata om.

Av naturliga skäl har hon inte hunnit skriva någon programförklaring för sitt nya arbete på Far. Men det råder ingen tvekan om att hon har visioner.

– Jag vill verkligen utveckla och stärka konsultrollen. Dessutom tror jag att ett närmare samarbete mellan Far och Sveriges redovisningskonsulters förbund SRF är bra för medlemmarna. Jag tror att branschen är för liten för två olika organisationer för redovisningskonsulter. Ska vi lyckas som organisation måste vi möta de behov som finns, på både större och mindre byråer.

Lena Sjöblom är medveten om att förutsättningarna ser olika ut för redovisningskonsulter på små och stora byråer. Däremot har hon en uppsättning råd som gäller för alla: Specialisera dig alla kan inte vara bra på allt. Fokusera hoppa inte på vilket uppdrag som helst. Nätverka ingen klarar sig ensam. Sist men inte minst utgå från kundens behov.

1 november trädde (de första) förändringarna av revisionspliktsreformen i kraft. Reformen kan på sikt komma att påverka redovisningskonsulterna lika mycket som revisorerna.

– Vi måste förbereda oss på att gränsvärdena för lagstadgad revision höjs och då kommer redovisningskonsultens ansvar successivt att utvidgas, säger Lena Sjöblom och tillägger:

– För de bolag som har haft en vald revisor har det varit en trygghet för redovisningskonsulten att inte vara sista utposten. Nu försvinner det ledet för många bolag och då kommer det att bli än mer tydligt att man inte kan springa 80 meter på en 100-metersbana.

Med andra ord, redovisningskonsulterna får ett ökat ansvar och med det följer både krav och nya spännande karriärmöjligheter.

– Reko har hjälpt till att höja både kvalitén och förståelsen för att redovisning är ett självständigt arbete. Men vi har fortfarande jobb kvar att göra, säger Lena Sjöblom, utan att gå in på några detaljer.

En kvalificerad gissning är emellertid att hon kommer att driva utbildningsfrågan vidare. Lena Sjöblom har jobbat en hel del med utbildning inom redovisningsfrågor, både internt på PwC och för SRF.

– Jag tycker om att dela med mig av kunskaper och erfarenheter, nu ska det bli jättekul att fokusera på att utveckla branschfrågorna.

Rakel Lennartsson

Lena Sjöblom

Bor: Enskede, utanför Stockholm, tillsammans med man och två barn, 13 och 15 år gamla.

På fritiden: Landställe på Blidö. Gillar att segla och läsa romaner.

Senast lästa bok: ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson. Den var bra och tänkvärd.

Civilekonomexamen från Uppsala universitet 1989. Det var goda tider, Lena sökte tre jobb och fick alla tre. Hon valde det svåraste: Vikarierande redovisningschef med personalansvar på en av Stockholms största reklambyråer. Sedan hörde de av sig från Öhrlings Reveko och hon började sin revisorsbana på kontoret i Sundbyberg.

Tröttnade på revisionen och var ekonomichef några år, tills Öhrlings PricewaterhouseCoopers kontaktade henne igen. Nu var tiden mogen för att bygga upp den verksamhet som hon hade drömt om när hon lämnade byrån några år tidigare, nämligen att utveckla kvalificerade redovisningstjänster som ett självständigt och vinstgivande affärsområde.