Pernilla Crusenborg, en av de yngsta auktoriserade revisorerna, förändrar den traditionella bilden av revisorn.

Hon har studerat i Amsterdam, stortrivs med sitt arbete som revisor och är engagerad i Nya generationen. På fritiden lockar ridsport och utomhusidrott, men om en månad väntar ett nytt liv.

Det talas ibland om att det är svårt för kvinnor att ta sig fram i branschen. Skrämmer det dig som ung kvinna?

– Absolut inte. Det är inget jag har märkt, varken i det dagliga arbetet eller i stort. Men visst, tittar man på partnernivån är det ju färre kvinnor än män. I framtiden blir det nog lättare att få en jämnare fördelning mellan män och kvinnor. Duktiga kvinnor tar sig fram.

Har ekonomi alltid intresserat dig?

– Jag läste ekonomisk inriktning på gymnasiet och valde sedan ekonomlinjen på Stockholms universitet, efter att ha läst en termin juridik. Jag har alltid trott att jag skulle läsa ekonomi eller juridik, och juridisk översiktskurs som jag läste ingår dessutom i ekonomlinjen.

Sedan hann du med ett år i Amsterdam, varför studera just där?

– Min man jobbar på Philips och han fick erbjudande om att jobba i Amsterdam ett år. Då tog jag chansen och följde med och pluggade medan han jobbade. Det var spännande. Där läste jag en del annorlunda kurser, exempelvis förhandlingsteknik.

Vilka är fördelarna med att ha studerat eller jobbat utomlands?

– Jag tror att det är bra eftersom man byter perspektiv. Även om nu Amsterdam inte skiljer sig så mycket från Sverige. Jag är inte främmande för att flytta utomlands igen, det är något jag gärna skulle göra om tillfälle ges.

Du är en av de yngsta auktoriserade revisorerna, vad är det som är så roligt med ditt jobb?

– Det är extremt utvecklande. Jag har stor variation i arbetet och det är inte två dagar som är lika. Jag arbetar med många olika frågor, olika klienter och är även gruppchef och har därigenom också ansvar för en del personalfrågor.

Du är engagerad i Far och Nya generationen varför?

– Far är ganska anonymt för yngre revisorer och det är inte helt säkert att man har ett genomgående positivt intryck. Det vill jag vara med och ändra på! Jag valde att engagera mig för att jag tycker att det är roligt att få påverka, att möta framtiden och driva frågor jag brinner för. Jag tror att synen på revisorn håller på att förändras i takt med att revisorsrollen förändras. Det är viktigt att sprida rätt bild av vad en revision faktiskt handlar om och vad vi jobbar med, det är det många som inte vet.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Jag har alltid hållit på med ridsport, även om det är svårt nu i slutet av graviditeten. Jag har dock ingen egen häst utan går på ridskola. Det är så skönt när jag kommer dit, då kopplar jag bort allting annat. Annars älskar jag att träna utomhus; cykling, jogging, skidor, långfärdsskridskor. Jag bor vid Norr Mälarstrand så drömmen är att bara snöra på sig skridskorna och ge sig ut.

Men snart börjar ett nytt liv?

– Ja, i december kommer första barnet. Jag ser fram emot att njuta av föräldraskapet och hoppas att jag kommer att hitta nya utmaningar under tiden jag är föräldraledig.

Charlotta Danielsson

Namn: Pernilla Crusenborg.

Ålder: 30 år.

Familj: Min man Jesper.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Senast lästa bok: ”9 ½ månad” av Annika Lantz hysteriskt rolig. Nu Ebba Lindsös bok ”Livet, makten och konsten att våga vara sig själv. Drömresmål: Älskar att upptäcka nya platser och hela Sydamerika är fortfarande kvar att utforska. Gotland är dock ett återkommande resmål varje sommar.

Gör jag om tio år: Kan vara så att jag är revisor, har ett par barn och kanske bor i Hong Kong eller något annat spännande ställe!