Christer Ribohn är sportintresserad revisor med ett förflutet som allsvensk fotbollsspelare i Hammarby.

På 1970-talet spelade Christer Ribohn allsvensk fotboll i Hammarby. Än i dag har han fotbollen att tacka för mycket.

Fotbollskarriär parallellt med utbildning till revisor, hur kommer det sig?

Jag började som junior i IFK Stockholms A-lag som på den tiden spelade i division två, motsvarande dagens superettan, sedan gick jag till Hammarby som då låg i allsvenskan. På den tiden var vi amatörer som spelade samtidigt som vi försörjde oss på andra sätt. Jag läste till revisor.

När var du färdig revisor?

Jag blev godkänd revisor 1977, då hade jag arbetat på en revisionsbyrå sedan 1970. Men fotbollen tog mycket tid och jag var tjänstledig en hel del för att hinna med att spela.

Har fotbollen haft någon betydelse för dig som revisor?

Man kan säga att fotbollen har hjälpt mig i karriären. Jag har fått många kunder tack vare att de har känt igen mitt namn. Ett tag var jag revisor även för Hammarby, som förr bestod av 14 sektioner varav fotbollen var en del.

Är du ett troget Hammarbyfan i dag?

Nej, det kan man inte säga. Jag är mycket sportintresserad och spelar bland annat en hel del golf. Men när det gäller fotbollen så ser jag endast en och annan match. Jag tycker inte att den håller samma kvalitet i dag. Jag skulle vilja att fotbollen blev roligare, nu är det mycket sparka och spring, jag vill se mer teknik.

Var det givet att du skulle satsa på fotbollen när du växte upp?

Jag hade egentligen inga anlag för fotboll, men jag tyckte det var himla kul och tränade väldigt mycket. När jag var 15 år försökte jag sätta världsrekord i fotbolljonglering, men tappade bollen efter 4,5 timmar när jag var någon minut från att slå rekordet. Jag har aldrig varit så yr i huvudet och mått så dåligt som efter det. Sen gjorde jag aldrig något nytt försök.

Hur kom det sig att du valde revisorsyrket?

Mina föräldrar tvingade mig att plugga ekonomi och jag började på samma skola som min bror. Efter studierna började jag på en revisionsbyrå eftersom det kändes som en bra praktik för att komma vidare. Men jag tyckte det var kul, intressant och jag träffade många trevliga människor så jag blev kvar.

Vad är roligast med yrket?

Att man träffar mycket folk, det är ett väldigt socialt arbete. Dessutom tycker jag att det är kul med siffror och rådgivning – det är tillfredsställande att känna att man kommer med ett och annat gott råd.

Du är egen företagare, varför gjorde du det valet?

Jag har varit egen sedan 1980 med undantag för några år på SET. Det är en stor frihet att driva eget och det trivs jag bra med. Jag har gott samarbete med SET och köper tjänster när jag behöver det.

Ditt roligaste minne från arbetslivet respektive fotbollstiden?

När det gäller arbetet så minns jag 1980-talet som en fantastisk tid. Som mest hade jag och min kompanjon 50 anställda och allt flöt på. Från fotbollstiden är det derbymatcherna. De var helt otroliga!

Charlotta Danielsson

Namn: Christer Ribohn. Ålder: 63 år.

Familj: Gift med Beata, två egna barn och tre ”bonusbarn”. Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Karriär: Dahlgrens Rev byrå 1970–77, Ekonomigruppen 1977–79, Egen byrå 1980-med undantag för SET 2006–08.

Dold talang: Trolleri med kort.

Senast lästa bok: Något om Elvis.

Senast sedda film: Wall Street: Money never sleeps.

Favoritresmål: Karibiska öarna.

Gör helst en ledig dag: Spelar golf.