Svenska företag har klarat sig väl genom krisen och är återigen optimistiska om framtiden. Det visar undersökningen International Business Report, som genomförs av Grant Thornton för artonde året i rad. Undersökningen omfattar 7 400 företag i 36 länder. Sverige representeras av 450 medelstora företag, varav 45 procent svarar att de är ganska optimistiska om framtiden. Det är en helomvändning jämfört med förra året då 48 procent var ganska pessimistiska.

41 procent av de svenska företagen tror att de kommer att nyanställa igen och hela 61 procent säger att lönsamheten kommer att öka under året. Jämfört med eurozonen är de svenska företagen mycket mer optimistiska om framtiden. Peter Bodin, vd på Grant Thornton i Sverige, menar att svenska företag har varit duktiga på att hantera krisen.

– Många företag har på ett föredömligt sätt anpassat kostymen efter de nya marknadsförutsättningarna och står nu rustade att växa när det vänder, säger han.

Såväl i Sverige som globalt är den vanligaste bedömningen bland företagarna att den ekonomiska vändningen kommer under andra halvan av 2010.

rl