Har regeringen hållit sitt löfte om att lätta regelbördan för företagen med 25 procent? Är oppositionspartierna de nya företagarpartierna? Med mindre än åtta månader kvar till valet har Alliansen det hett om öronen.

I ett pressmeddelande beskriver Företagarförbundet 2009 som året då Sveriges småföretagare älskades av alla – från höger till vänster. Samtidigt publicerar Företagarna en lista med 15 ”mardrömsförslag”, ur företagarsynpunkt, som lagts fram under 2009. 14 av dessa förslag kommer från oppositionen.

– Oppositionspartierna talar mycket om att de nu blivit ”småföretagarpartier”, men många av deras förslag går i rakt motsatt riktning, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Det förslag som får flest företagare att se rött kommer dock från Alliansen. Det handlar om att regeringen inte förlängt undantaget i 3:12-regelverket, vilket höjer beskattningen vid försäljning av fåmansbolag.

Företagarförbundet, å sin sida, undrar var den slopade revisionsplikten tog vägen och retar upp sig ordentligt på den nya kassaregisterlagen.

Och hur gick det med 25-procentsmålet? Regeringens egen mätning från 2009 visade en minskning av regelbördan på fyra procent, eller knappt fyra miljarder kronor, från 2007 till 2008. Från 2009 finns ännu inga siffror, men regeringen hävdar att ytterligare förenklingar genomfördes 2009.

– Det viktiga är att vi har åstadkommit ett trendbrott och vi avser att fortsätta på den vägen och minska kostnaderna med än högre takt än tidigare, säger Elisabeth Thand Ringqvist, politiskt sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson.

rl