Carola Lundgren vill vara ute i verkligheten och träffa sina kunder

Målet är att ha så många anställda att hon själv kan ägna all tid åt att ”ge mervärde till kunderna”. Carola är entreprenör ut i fingerspetsarna. Revisor blev hon av en slump. Nu kombinerar hon båda bitarna under det givna namnet Revisionären.

Piteå. att gå på stan med Carola Lundgren är som att promenera i hennes kundregister: det anrika kaféet, bokhandeln, parfymeriet, yogacentret – alla är Carolas kunder. Vid lunchen säger jag på skoj att restaurangen där vi sitter säkert också är en kund till henne. Carola tar sig för munnen:

– Ja, det är det ju, det tänkte jag inte på...

När hon för drygt fyra år sedan gick från Deloitte tog hon med sig en omsättning på dryga miljonen. Samt en utbildningstjänst som hon sålde till arbetsförmedlingen och högskolan för 200 000 kronor om året. Det var för övrigt kursdeltagarna som fick henne att slutligen ta steget och starta eget:

– För varje gång jag stod där inför en ny kull så fick jag frågan: men varför har inte du startat eget företag? Det var det som satte bollen i rullning. Jag lärde dem att göra budget och till slut gjorde jag min egen budget. Jag räknade med att få med mig kanske hälften av mina kunder. Däremot räknade jag inte med att få utbildningstjänsten. Jag tänkte att myndigheter köper säkert bara tjänster av stora företag.

Men i stort sett alla hennes Carola Lundgrens kunder valde att följa med henne in i den egna firman och hon vann anbudsförfarandet om kursen. Dessutom fick hon starta eget-bidrag i ett halvår – en kanonstart!

– Ja det var en jättebra start, men det var såklart mycket odebiterbar tid i början; även om det var gamla kunder så måste mycket av arbetet göras om på nytt. Och jag var ju helt ensam, jag fick göra allt själv, kundregister, köpa kontorsmaterial ...

Fem kvinnor och en man

Hösten 2006 anställde Carola Lundgren sin första medarbetare. Sedan har hon anställt ytterligare fyra, varav den senaste var en man. Hon berättar öppenhjärtigt om sin vånda: hittills hade de ju bara varit kvinnor och det hade gått så bra, tänk om det skulle bli annorlunda nu? Och hur skulle det gå med strategimötena när de tar in på hotell och sitter och pratar på relaxavdelningen? Till råga på allt pratade han stockholmska!

– Det låter ju fruktansvärt, men det var min första tanke: ”vad ska kunderna säga?”, erkänner hon.

Men han hade för många kvalifikationer för att hon skulle kunna tacka nej.

Nära målet

Nu är Carola Lundgren max två år ifrån att nå sitt mål om att de ska vara åtta personer på byrån:

– Det bestämde jag mig för redan 2005 när jag gjorde min affärsplan och jag har berättat om det för alla som har orkat lyssna, för jag vet ju att det man pratar om högt bli sant.

Att hon satte upp just åtta personer som mål är ingen slump utan bygger på kalkylen att hon inte ska behöva producera särskilt mycket själv.

– Mitt mål är att jag ska fara runt och vara social med mina kunder utan att ta betalt för det – företaget ska ha råd med en person som bara ger mervärde till kunderna. Och förhoppningsvis säljer in nya tjänster också, tillägger hon.

Det låter som om Carola Lundgren bara har roligt – och det har hon. Men hon har också en medveten strategi som skulle kunna sammanfattas: ”goda relationer ger goda affärer”.

– Jag ställer de rätta frågorna så att kunderna får berätta om vad de vill med sitt liv och vad de har för framtidsplaner, och det tycker ju de också är roligt.

Succéavtalet

När hon tog steget till att starta eget fick hon möjlighet att förverkliga en del av de idéer som hon hade samlat på sig under åren på Deloitte. Till exempel ABonnemanget som innebär att kunderna mot en ÅRLig avgift får ringa och mejla hur mycket det vill.

– Jag tog ett drastiskt beslut och skickade ut en faktura till alla mina kunder, oavsett om de hade bett om det eller inte, där det stod ungefär: Som ni vet är jag ny och här har jag en ny tjänst, ett erbjudande om supportavtal, take it or leave it, om ni inte gillar det kan ni slänga det i papperskorgen.

En kund ringde och frågade varför i h**vte hon hade börjat skicka luftfakturor, men de andra köpte avtalet på bred front och ABonnemanget har blivit en succé.

– Jag är ju formad på byråer där man pratar om att ”vi måste våga ta betalt, vi kan inte kasta bort all tid som vi lägger på dyrbara utbildningar och program”. Det leder till att en kvart kan kosta absurda 2 500 kronor.

I verkligheten leder det till att kunder klagar över saftiga fakturor. Eller drar sig för att över huvud taget kontakta revisorn.

– Så jag tänkte helt tvärtom: vilket mervärde för kunden att bara få svar utan att det kostar något. De kan ju inte ringa till Skatteverket, för de behöver alldeles för mycket information. Man måste känna till företaget för att kunna svara, så vi revisorer har alla möjligheter att ta ut 2 500 kronor. Men bortsett från att jag tjänar på att kunna fakturera 1950 kronor till alla mina kunder en gång om året, så är det ju faktiskt så att nu ringer eller mejlar de till mig någon gång ibland och det innebär att när bokslutet eller revisionen ska göras så vet vi allt vi måste veta, för vi har haft kontakt löpande under året.

Vill utveckla nya tjänster

Carola Lundgren skulle helst vilja ägna hela dagarna åt att utveckla flera nya tjänster att sälja, alldeles oavsett slopandet av revisionsplikten för mindre företag. För Revisionären kommer förändringen inte att bli så stor, då tyngdpunkten av verksamheten ligger på redovisning. Carola är ensam revisor på byrån och på sikt kommer hon att behöva bestämma sig för om hon ska behålla den kompetensen eller inte. I konkurrensen om allt roligt som finns att göra, ligger revisionen pyrt till, även om titeln ger status. Inte minst tycker hon att det är roligt att vara den kanske första revisorn med egen blogg. På internet presenterar hon sig som ”revisor, mamma, sambo och vän”. Kommer det i den ordningen, undrar jag?

– Jo, det är faktiskt så. Förskräckligt men sant. Jobbet går först; de andra får anpassa sig helt enkelt. Det är min sambo som är hemma för vård av barn och tar ungarna till tandläkaren.

Carola har funderat på att lägga ut bloggen på någon, men det roliga är ju att det är revisorn som bloggar.

– Fast det är kanske inte så speciellt längre, nu får jag väl börja twittra i stället, skyndar hon sig att tillägga.

Bråttom ut i verkligheten

Efter skolan hade Carola bråttom ut i arbetslivet och valde den gymnasielinje som innehöll mest praktik: Kontor och distribution. Praktiken ledde till jobb som ledde till mera jobb och till slut hamnade hon på en revisionsbyrå. Där fick hon så småningom möjlighet att vidareutbilda sig till godkänd revisor.

– Jag hade ju sett lönekuverten, så det är klart att jag tog den chansen, skrattar hon.

20 år senare har Carola Lundgren lyckats med bedriften att skriva en uppsats på c-nivå utan att någonsin ha satt foten på ett universitet – förrän hon började hålla starta eget-kurser för musiker på Musikhögskolan i Piteå. Det började med att hon gjorde ett inhopp för en kollega som skulle informera om vad en revisor gör. Men kursdeltagarna var måttligt intresserade och Carola kände att hon mycket hellre ville lära dem det som de faktiskt ville lära sig, nämligen praktisk grundläggande ekonomi. Så hon började tjata. Det tog några år, men en dag ringde den kursansvarige och berättade att det var dags för en ny upphandling; Carola kunde komma in med ett anbud. ”Vad bra, då skickar jag en in en offert”.

– Det här är kanske inte så lämpligt att berätta, men nu gör jag det ändå, säger Carola och lägger ut texten om hur hon aningslöst skickade in sin offert, prydligt uppställd på ett (!) A4-ark.

Dagen efter kom ett nytt telefonsamtal: ”Men Carola, har du aldrig någonsin tidigare lämnat anbud på en offentlig upphandling”.

Det tog ett par arbetsdagar i anspråk, men till slut presterade Carola ett anbud som vann upphandlingen och håller sedan dess de populära kurserna, som också gett henne en del kunder.

– Varje gång var det ju sex hela dagar så jag lärde känna deltagarna riktigt bra och de fick förtroende för mig och en del av dem lät mig bli deras revisor sedan när de startade.

Nya lokaler

Nu har Carola dessutom blivit granne med flera av dem – 14 december flyttade Revisionären in i nya lokaler i Furunäsets företagsby. Ett drivhus för nya idéer låter som rätt plats för Carola. Men det är inte utan saknad som hon lämnar Storgatan och närheten till alla kunder. Och hur ska det gå med lunchyogan?

I en gammal k-märkt träkyrka mitt i centrala Piteå ligger Carolas vattenhål. Här driver Kristina Berglund (själv gammal revisor) ett yogacenter sedan ett par år. Det har blivit så populärt att omklädningsrummen inte räcker till och hon har fått placera ut provisoriska vikskärmar längst ned i den gamla kyrksalen som numera är träningslokal. Carola Lundgren svidar snabbt om till trikåer.

– Jag gillar yoga för man tänjer ut kroppen, svettas inte och det blir meditation för hjärnan. Särskilt i bokslutstider är det viktigt att ha nära till träningen, säger hon som inte gillar att röra på sig, men gärna flänger runt och träffar kunder.

Rakel Lennartsson

Carola Lundgren

Ålder: 42 år.

Bor: I en villa i Munksund, Piteå, med man och två barn. Jag har turen att ha en man som är svetsare och slutar tidigare än jag så det är naturligt att han både handlar och lagar mat.

Fritid: Yoga och vintercamping med slalom och skoter, jag vill helst inte röra på mig, slalom är okej för man får åka lift, men bäst är att bara sitta på renskinnet och njuta av solen.

Hur tar du dig till jobbet? Med min Nissan, men det vore kul att skaffa en miljöbil med Revisionärs-dekal på. Vi har den imagen på kontoret och köper exempelvis bara miljö- och rättvisemärkt kaffe.

Senaste konsert: Lars Winnerbäck. Jag grät, vilken otroligt bra trubadur han är.

Senaste lästa bok: Jag läser mest böcker som handlar om att utveckla sig själv och sitt företag, sådant som jag kan ha nytta av i jobbet. När jag ska slappna av läser jag mammas avlagda kärleksromaner, typ Danielle Steele – jag älskar att vältra mig i det och drömma mig bort.

Tre saker att ta med till en öde ö: Yogabolstret, Lars Winnerbäcks senaste skiva och en bok.