Ar du alltid så där glad?

Den frågan får jag ofta svara på. Och svaret är ja! Som regel vaknar jag i ett positivt tillstånd. För att jag ska ha en ”dålig” dag behöver någonting sorgligt, tråkigt eller mycket orättvist inträffa.

Det är inte så ofta det händer men självklart drabbar negativa händelser även mig. När de inträffar har jag förutom min man, några få men väl utvalda personer som jag vänder mig till för råd och stöttning.

En av dessa är en av mina kollegor på MT-gruppen. Vi kan kalla henne Ylva. Ylva är larvigt begåvad. Att leda en utbildning tillsammans med henne är bland det roligaste jag vet. En riktigt bra dag på jobbet helt enkelt. Hon är begåvad som få, med en fingertoppskänsla som är få förunnat. Vi har arbetat tillsammans i mer än åtta år och jag lär mig alltid någonting nytt av henne.

Jag kan utan problem fortsätta resten av den här krönikan med att skryta om henne. Men det tänker jag inte göra. I stället tänker jag berätta om en av hennes brister.

Hennes brist är att hon har otroligt svårt att sälja in sina egna tjänster och ta betalt för det fantastiska arbete hon gör.

För några år sedan fick jag en förfrågan om jag kunde komma och hålla en utbildning på ett företag i Skåne. Tyvärr var jag redan uppbokad och kom därför med förslaget att Ylva skulle hålla utbildningen i stället. På företaget blev de superglada över att det gick att lösa med Ylva, de var ju intresserade av MT-metoden. Jag var väl medveten om Ylvas brist och jag passade därför på att förhandla om priset åt henne.

Med andra ord sålde jag in hennes tjänster och ordnade så att hon skulle få 20 000 kronor för det. Priset var förhållandevis lågt men ändå helt okej. Det enda Ylva skulle göra var att prata praktiskt kring resor från Stockholm till Skåne.

Några timmar senare sitter jag och svarar på lite mejl. Ylva knackar på min dörr och lite skamset säger hon.

– Jag råkade sänka priset till hälften.

– Va sa du?

– Jo, eh, när vi pratade så lät hon så trevlig så jag hörde mig själv säga att det går bra med 10 000 kronor i stället.

– Säg att du skojar.

– Tyvärr inte.

Efter att vi skrattat färdigt åt det tragikomiska i historien kände jag att jag var tvungen att ta ett allvarligt snack med henne.

det är viktigt att vara generös men det går inte att vara generös med tid och pengar vi inte har. Att vara egen företagare är ett stort ansvar och det vi tar betalt för är förutom vår tid, alla timmar av utbildning, erfarenhet och kunskap.

Tar vi för lite betalt kan vi till och med uppfattas som okunniga inom vårt yrke. Min erfarenhet är att det är precis tvärtom. De mest kunniga är inte alltid de som är bra på att sälja in sig själva och sina tjänster.

Visst låter jag proffsig! Men sanningen är att jag haft lika svårt som Ylva att ta betalt. Som tur är träffade jag tidigt i min karriär en klok kvinna som lärde mig att se värdet av min tid och kompetens.

I dag tar jag bra betalt för det jag gör, så bra att jag 30 procent av min tid kan ägna mig helt och hållet åt idéellt arbete.

Med andra ord så får näringslivet betala mycket för att jag ska kunna hålla gratis utbildningar, till exempel i skolor och på fängelser.

Mia Törnblom skriver böcker och håller kurser, föreläsningar och utbildningar i ämnet personlig utveckling.