Kina och Sverige samverkar kring CSR. Ett center för företags sociala ansvar har inrättats vid svenska ambassaden i Peking.

CSR, Corporate Social Responsibility, som innebär att ett företag på eget initiativ aktivt engagerar sig i samhällsutvecklingen är ett relativt nytt koncept i Kina. Det är också ett område som Sverige genom ambassaden i Peking arbetar aktivt med. 2007 undertecknade Kina och Sverige ett samförståndsavtal om CSR, hittills det enda avtal av detta slag som Kina ingått.

Sveriges ambassad har arbetat med frågorna sedan 2004 och syftet med centret är att vidareutveckla dialogen med Kina kring företagens ansvar. Exempel på frågor är hur företagen värnar om arbetsvillkor, arbetarskydd, miljöansvar, konsumenters rättigheter och korruption.

– Centret blir ett intressant exempel på hur olika politikerområden går in i varandra och kan samla aktörer med bred erfarenhet av de olika områdena, allt från företag och fackföreningar till akademiska institutioner och offentlig sektor, säger handelsminister Ewa Björling.

Utrikesdepartementet och Sida samverkar kring centret och Sida står för en betydande del av finansieringen.

Charlotta Danielsson