Innehåll

Balans nr 5 2010

Noteringar: 5 frågor

Stämmosäsongen går nu mot sitt slut. Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, är en av dem som gärna ställer ”jobbiga frågor” på bolagsstämmorna.

1 Vilken fråga tycker du har varit viktigast på bolagens årsstämmor våren 2010?

– Belöningssystemen ligger fortfarande i topp. På Folksam tycker vi att hållbarhetsfrågor är viktiga och för att få mer fokus på dessa ställer vi frågor kring företagens hållbarhetsarbete.

2 Du har sagt att bolagsstämmor är som en vulgär version av Ring P1 – vad menar du med det?

– På Swedbankstämman förra året gick en herre upp och föreslog att Swedbank arena någonstans skulle byta namn. Han var iklädd en keps med texten ”No cash”.

På SAS stämma för några år sen undrade danskarna varför de fick lättöl och inte starköl i den danska stämmolokalen i Köpenhamn.

Många frågor rör snarare kundtjänst än ägarfrågor. Typ ”varför fungerar inte mitt bredband” (fråga till Telia), ”varför var min resa så dyr till USA” (fråga till SAS), ”min dammsugare låter för mycket” (fråga till Electrolux), ”varför har ni tagit bort bankböckerna” (fråga till SEB).

3 Vad skulle behövas för att höja nivån på stämmorna?

– Fler aktieägare som faktiskt bryr sig om företaget på stämmorna. Kanske en moderator på stämman, exempelvis en journalist som ställer frågor utifrån önskemål som skickats in tidigare.

4 Hur tycker du att revisorerna sköter sig på bolagsstämmorna?

– Bra, oftast. De är kanske lite tråkiga, högläsning ur revisionsberättelsen gör ingen glad. Som aktieägare vill jag veta vad revisorn har gjort för mig. Dåligt är det de gånger då revisorn prisar företaget alltför ingående.

5 Du har föreslagit att bolagsstämmorna ska direktsändas på nätet. Hur tänker du då?

– Det är dags att införa lite nya grepp på stämmorna. De är långa, formella och ligger ofta på arbetstid. Elektronisk röstning och webbcast som komplement till de fysiska stämmorna tror jag skulle kunna modernisera dem.

Rakel Lennartsson