Balans nr 5 2010

Månadens Gästkrönikör: Falska toner

”Det är inte första gången som politik och Schlager-EM blandas ihop lite för närgånget.”

Det är nog inget större fel på den ukrainske sångaren Vasyl Lazarovych. Med sin djupa barytonstämma utsågs han redan i slutet av december i fjol att representera Ukraina i Eurovision Song Contest i Oslo i maj.

Vasyl Lazarovych var stolt och med sin ballad ”I love you” skulle han erövra Europa och charma 124 miljoner tv-tittare. Men så kom ett presidentval emellan ...

Det är inte första gången som politik och Schlager-EM blandas ihop lite för närgånget. Och ingenstans sker det så tydligt som i Ukraina. Eurovision Song Contest är enormt stort i Ukraina, speciellt sedan Ruslana och hennes ”Wild dances” vann hela tävlingen 2004. För oss arrangörer blev sändningen från Kiev året därpå ett enda fredande från försök till politisk inblandning. Nyblivne presidenten Viktor Jusjtjenko ville öppna programmet med att hålla ett tio minuter långt tal, filmsnuttar med ohämmat fjäsk för att få in Ukraina som medlem i EU producerades och till råga på allt var landets artister det året kampgruppen Green Jolly som spelat på alla Viktor Jusjtjenkos stora valmöten.

I år var det dags igen. I en lite märklig uttagningsprocess, fjärran från Melodifestivalens regelverk, berättade tv-bolaget NTU:s president Vasily Ilashuck – en Jusjtjenkoman – att kanalens ”kulturråd” bestämt att den 25-årige sångaren Vasyl Lazarovych – också han Jusjtjenko-anhängare och nära vän med Vasily Ilashuck – blir landets representant i Oslo.

Nu inbjöds alla kompositörer att skriva rätt låt för Vasyl Lazarovych, som uttalade sig på presskonferenser om hur stolt han var över att få leda sitt land till framgång på Europas största scen. 6 mars sjöng han fem låtar i direktsändning och tittarna och en jury röstade fram smörballaden ”I love you” till Oslo.

Vasyl Lazarovych som så smått börjat packa spelade också in en video till sin låt, och i den tillägnade han sången Europas alla kvinnor!

Allt var frid och fröjd om bara det inte kommit ett politiskt val mitt uppe i förberedelserna. Forne folkhjälten Viktor Jusjtjenko åkte ut och in kom hans gamle ärkefiende, den ryssvänlige Viktor Janukovitj. En av de första åtgärderna för den nygamle presidenten var att byta ut tv-chefen Vasily Ilashuck mot sin egen man.

Och vad tror ni blev dennes första beslut, taget samma dag som han satte sig på den nya stolen? Självklart ordna fram en ny sångare till Eurovision Song Contest i Oslo.

Nu brann det i knutarna. Den nye tv-chefen tog över 17 mars och redan fem dagar senare måste alla länder ha sina bidrag klara och officiellt anmäla dem i Oslo. Men i Ukraina är allt möjligt. 18 och 19 mars anordnades en ny stor tv-sänd uttagningstävling där 20 artister deltog. För formens skull utsågs också Vasyl Lazarovych till en av dem.

Men vinnare blev 23-åriga Alyosha, en blond skönhet med sången ”To be free” och på morgonen 22 mars ställde sig Ukrainas delegationschef i ledet av de övriga 38 länderna och lämnade officiellt in sitt lands bidrag till tävlingen.

Den nye tv-chefen var nöjd hemma i Kiev – vilken start på hans nya karriär. Frid och fröjd igen.

Ända tills det upptäcktes senare samma dag att Alyoshas låt ”To be free” var utgiven på skiva redan 2008 och därmed bröt mot tävlingens regler och därmed riskerade Ukraina diskvalifikation.

Panik utbröt hemma i tv-huset i Kiev. Skulle den nye tv-chefens agerande leda till diskvalifikation i landets överlägset mest populära tv-tävling skulle han åka ut med huvudet före redan första veckan på jobbet, så mycket presidentens man han än är.

Men som sagt, i Ukraina är allt möjligt. De fick en veckas anstånd med att hitta en ny låt till Alyosha. Den här gången en originallåt. Och visst, tre dagar senare kungjordes att Ukrainas bidrag i Eurovision Song Contest i maj blir Alyosha och den nyskrivna sången ”Sweet people”.

Vasyl Lazarovych då? Han slutade bara sjua i den nya uttagningen, kommenterade lite lojt att det var uppgjort på förhand och att han minsann inte behöver Eurovision Song Contest för sin framtida karriär.

Men han ska titta på tv-sändningen från Oslo.

Svante Stockselius är Executive Supervisor of the Eurovision Song Contest, Eurovision Broadcasting Union.