Tre revisionsbyråer finns med bland de tio högst rankade arbetsgivarna i Universums senaste undersökning.

Revisionsbyråerna blir allt mer attraktiva för Sveriges ekonomistudenter. Ernst & Young har tagit en andraplats efter Ikea som populäraste arbetsgivare, enligt en ny undersökning.

Drömjobbet för många ekonomistudenter finns inom revisions- och rådgivningsbranschen. Det visar en undersökning gjord av employer branding-företaget Universum.

Tre av de stora revisionsbyråerna finns på tio i topplistan efter att närmare 17.000 studenter har tillfrågats om vilka förväntningar de har på sin framtida karriär och vilka företag som är deras drömarbetsgivare.

Ikea är överlägsen etta bland studenterna, men Ernst & Young har seglat upp och tagit en andraplats. Tredje populäraste arbetsplatsen är H&M. PricewaterhouseCoopers kommer på sjätte plats och KPMG på sjunde plats.

På Ernst & Young gläds man åt den höga placeringen på listan.

– Vi är stolta, det betyder att vi har lyckats få fram karriärmöjligheterna som finns här, både inom Sverige och internationellt, och att vi har ett bra human- och kundkapital, säger Jan Birgerson, vd för Ernst & Young.

Ekonomistudenterna är en viktig målgrupp för revisionsbyråerna, där finns både framtida medarbetare och affärskontakter. Men det är inte bara revision som lockar studenterna, utan även rådgivning.

–Jag skulle säga att det är väldigt många som lockas av rådgivningssektorn. Vi har varit bra på att visa hur vi jobbar och att förmedla vår företagskultur och vilka värderingar vi har. De som arbetar ut mot universiteten och högskolorna med de här frågorna ska ha en eloge för det jobb de gör, säger Jan Birgerson.

En tendens är att de stora revisionsbyråerna klättrar på listan över attraktiva arbetsgivare, medan merparten av de statliga arbetsgivarna och dagligvaruhandeln tappar i popularitet bland Sveriges ekonomistudenter. Även storbankerna, som Handelsbanken, SEB och Nordea, samt investmentbankerna klättrar på rankingen efter förra årets nedgång.

Charlotta Danielsson