Innehåll

Balans nr 8-9 2010

Ledare: Full fart igen!

Sommaren gick fort – i år också! Men till skillnad från många andra somrar har den detta år varken regnat eller blåst bort. Tvärtom. Den generösa värmen har fyllt kroppen med ny energi och det är nog många som liksom jag känner att det är med förnyad kraft man nu tar sig an höstens utmaningar.

19 september är det val till Sveriges riksdag och valrörelsen är i full gäng. Överallt möts man av partiernas budskap i mer eller mindre raffinerad form. För flera av de mindre partierna handlar det om att till varje pris klara fyra-procentspärren. Och eftersom det (i skrivande stund) är mycket jämnt mellan blocken är detta en angelägenhet även för de stora partierna. Om ett parti halkar ur riksdagen kan det innebära att avgörande röster går förlorade för blocket. Det gäller alltså att samarbeta – men samtidigt framhäva sin särart.

Eftersom företag och företagande utgör grunden för revisions- och rådgivningsbranschen har Balans frågat de sju riksdagspartierna vad de vill göra för att göra det mer attraktivt att starta och driva företag. Vilka förslag är då bäst? Ja, det beror sannolikt på vem man frågar. På sidan 20 kan du läsa om vad företagarnas representanter tycker om partiernas förslag.

Trots att vi nu befinner oss en bit in i september gör den gångna sommaren sig påmind här och där, så även i Balans. En av Sveriges radios sommarpratare är profil i detta nummer: Micael Dahlén, professor på Handelshögskolan i Stockholm. 15 juli sändes hans program, som fick en och annan lyssnare att studsa till. Efter programmet fick Micael Dahlén en hel del reaktioner – såväl ris som ros.

Nu har ”Sommar” tystnat för denna gång och på de allra flesta arbetsplatser är det åter full bemanning. Men vem vet, kanske har vi en brittsommar att se fram emot.

Pernilla Halling

pernilla.halling@tidningenbalans.se