Balans nr 1 2011

I branschen: ”Jag har ett fritt arbete och får utvecklas”

Barbro Petersson är auktoriserad redovisningskonsult mitt i glasriket i Småland

Vägen har gått från Karlskoga till Kosta, och vidare från glasbruket, via Swedbank, och slutligen till Baker Tilly Sydost AB i Lessebo. Hela tiden har intresset för ekonomi funnits där.

Du kommer ursprungligen från Värmland, hur hamnade du i Småland?

Jag är född i Karlskoga, men kom till Kosta 1974 då min man och sedan även jag fick arbete på glasbruket. Jag arbetade på ekonomiavdelningen. Ekonomi och siffror har alltid intresserat mig. När jag lämnade arbetet på glasbruket började jag på nuvarande Swedbank i Lenhovda men fick även hoppa in en del pä Swedbanks kontor i Lessebo.

Hur kom det sig att du blev redovisningskonsult?

1995 började det gå trögt i bankbranschen och antalet anställda skulle minskas på kontoret. Eftersom jag var sist anställd blev det jag som fick sluta. Då valde jag att läsa 20 poäng ekonomi med inriktning mot redovisning och fick sedan jobb på byrån här i Lessebo, då hette den Lesseboservice.

Hur kändes det att bli arbetslös?

När den första chocken lagt sig var det inte så farligt. Så här i efterhand kan jag tycka att det var väldigt bra det som hände. Det här jobbet passar mig mycket bättre och jag trivs otroligt bra. Det är ett roligt gäng och mitt arbete är mycket fritt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag träffar mycket folk och känner att jag har möjlighet att utvecklas. Man får hela tiden uppdatera sig om vad som är på gång. 2008 valde jag att bli auktoriserad redovisningskonsult och blev då medlem i Far.

Vilka är de främsta egenskaperna som en redovisningskonsult bör ha?

Man måste tycka om människor och ha lätt för att prata. Sedan ska man självklart ha god ordning och det är också viktigt att vara nyfiken.

Vad tror du att den frivilliga revisionen innebär för redovisningskonsulterna?

Jag tror att konkurrensen hårdnar, men jag tror att vi kommer att få mycket mer att göra. Vi får också ett större ansvar och jag tror inte att förändringen innebär att vi kommer att förlora några kunder.

Vad gör du när du inte jobbar?

Jag är engagerad i musikkåren och jag är också ofta ute i skogen. Vi har ett torp en bit utanför Kosta och där lägger jag en hel del tid. Jag tycker också om att spela boule och att resa. Favoritresmålet är Grekland, men nyligen var jag och min man i Japan och hälsade på två ungdomar som tidigare studerade på glasskolan i Kosta. Eftersom vi inte har några egna barn så blev vi som som extraföräldrar åt dem när de var i Sverige.

Du var också engagerad i ”Musik i glasriket”?

Sju föreningar ordnade en festival med musik här i glasriket, och det var ett riktigt roligt arbete. Kanske hade jag lite nytta av mitt arbete och vanan av kundkontakter när vi skulle boka artister och se till att allt fungerade.

Charlotta Danielsson

Namn: Barbro Petersson.

Ålder: 58 år.

Familj: Maken Birger.

Bor: I ett 1700-talshus i Kosta.

Senast lästa bok: ”En sista vinter” av Åke Edwardsson.

Senast sedda film: ”Himlen är oskyldigt blå”.

Inspireras av: Naturen och dess växlingar.

Gör helst en ledig dag: Tar det lugnt hemma.